Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I FN:s tjänst

Annons
Vid lunchtid i fredags utsattes en kolonn med svenska FN-soldater i staden Mazar-i-Sharif i Afghanistan för ett sprängattentat. Försvarsmakten har uppgett att en av de svenska soldaterna avlidit i sviterna av dådet och att en är mycket svårt skadad. Ytterligare två klarade sig undan med lindrigare skador. I dagsläget har Sverige drygt 90 soldater i Afghanistan som verkar under FN-mandat för att bevara stabilitet, fred och säkerhet i landet.
Regeringen har tidigare meddelat att man vill fördubbla den svenska närvaron i Afghanistan, och beslutet skall inom snar framtid tas i riksdagen. Förhoppningsvis kommer riksdagen att bifalla denna fördubbling av den svenska insatsen. Vi får inte låta dessa terrordåd hur bestialiska de än är bestämma vilken inriktning svensk utrikes- och försvarspolitik skall ha.
Lars Ohly var i går inte sen med att kritisera det svenska deltagandet i som han sa - "ockupationen" av Afghanistan. Ohly menar att Sverige sammanblandas med USA och dess krig mot terrorismen i och med vår fredsbevarande insats i det befriade före detta taliban- och al-Qaidanästet Afghanistan. Detta är givetvis trams. Att Lars Ohly i sitt hat mot USA är beredd att offra fattiga afghaners rätt till fred och säkerhet och deras rätt att slippa leva under en talibanregims förtryck är dock ytterst beklagligt.
Bengt Albons gav i gårdagens Dagens Nyheter uttryck för liknande tankar i en kommenterande analys. Han skriver:
"Eftersom den svenska insatsen i Afghanistan frigör amerikanska styrkor så ger Sverige ett indirekt stöd för USA:s krig i Irak."
Det är såklart ett sätt att se på saken. Men med samma motivering kan man ju i så fall underkänna alla svenska FN-insatser; i Kosovo, i Bosnien, i Liberia etcetera. Vid alla tillfällen när svenska soldater placeras utomlands så kommer vi ju indirekt att stödja någon annan makt, folkgrupp eller vad det må vara. Detta kan såklart inte vara ett argument för att vi svenskar skall minska våra små men ändå viktiga insatser för att upprätthålla fred och säkerhet i världen.
Turligt nog finns det i de svenska partierna en tämligen stor samstämmighet om att vi skall bidra med resurser till FN-operationer. De som inte sluter upp bakom denna politik intar en ovanlig särposition i svensk politik.

Mer läsning

Annons