Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I gamla hjulspår

/
  • Göran Persson pekar ut den politiska riktningen, men allt färre verkar beredd att följa honom.

Annons
Det börjar märkas att många socialdemokratiska debattörer är missnöjda med alliansen framgångsvåg och med regeringens tydliga passivitet. Nu har de samlat sina trupper och anlägger moteld. För några dagar sedan lanserades nämligen hemsidan Motallians (www.motallians.se). Där skall man \"granska, ifrågasätta och sticka hål på de borgerliga partiernas och deras företrädares myter\", som en av skribenterna, Jonas Morian, uttrycker det.
Det är såklart lätt att förstå socialdemokraternas frustration. Det är för de allra flesta uppenbart att arbetslösheten kommer att bli en av de viktigaste valfrågorna, men ändå tycks regeringen ha märkbara problem med att föreslå några åtgärder överhuvudtaget. Göran Perssons på förhand haussade come back i Björkvik blev en stor besvikelse, dels för socialdemokraterna själva som säkert förväntade sig en ledare full av tillförsikt men istället fick en märkbart trött statsminister som tröskade fram i samma gamla hjulspår. Dels för den borgerliga allians som säkert längtar efter en motståndare som åtminstone bjuder upp till dans och ger lite motstånd.
Men oavsett hur frustrerade vänsterdebattörerna än är, så kan vi inte tycka annat än att det är lite märkligt att definiera sig själva utifrån motståndaren. Vad de indirekt säger är: vi är inte främst för en socialdemokratisk politik utan emot en borgerlig dito. För fram en egen politik istället och låt väljarna avgöra vilken sidas argument som är starkast. Men den här strategin har ju socialdemokraterna provat många gånger förut med framgång. Istället för att gå till val på den egna politiken så varnar man för allehanda påstådda hemskheter som en borgerlig regering skulle innebära.
Till skillnad från regeringen med stödpartier så har fyrklövern varit väldigt konstruktiva ända sedan alliansen lanserades i en badtunna i Högfors i fjol. För varje vecka som gå läggs nya gemensamma förslag fram och det är tydligt att det är från mitten och högerut man kan finna någon form av enighet, medan vänsterkartellen är uppenbart splittrad. Som vi skrev om i går öppnade moderatledaren Fredrik Reinfeldt för kompromisser om ersättningsnivåer och skatter, något som hittills varit något av borgerlighetens stötestenar. Bli inte förvånade om alliansens partiledare lägger fram en gemensam politik på området när de träffas hemma hos kd-ledaren Göran Hägglund i Bankeryd i slutet av augusti.

\"Nu har de samlat sina trupper och anlägger moteld

Mer läsning

Annons