Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I mörka vatten

Annons
I söndags firade Göran Hägglund ett år som partiledare för kristdemokraterna. Att det var en mycket svår uppgift han tog sig an har det här första året visat. Opinionssiffrorna har legat och guppat ömsom över ömsom under spärren på fyra procent för att få tillträde till riksdagen. Och den gängse bilden är att Hägglund inte lyckats med att nå ut till väljarna medialt. Detta även om undersökningar visat att Hägglund inte förekommer i särskilt mycket lägre grad än andra jämförbara politiker i landets olika medier.

I ärlighetens namn skall man säga att det var en mycket otacksam uppgift att ta över partiledarrollen i kd. Få partier har varit så intimt förknippade med sin ledare som kd har varit med Alf Svensson. När partiet nådde sina högsta siffror så berodde detta till stor del på Svensson som person. Många, framförallt äldre och kvinnor, har enligt undersökningar tilltalats av Alf Svenssons ledarskap och hans empatiska uppsyn. Och det har visat sig svårt för Göran Hägglund att axla den mantel som Alf Svensson bar under sina 31 år som partiledare. Ett relativt säkert stalltips är att kd kommer att använda Alf Svensson hårt i den kommande valrörelsen, annat vore att missutnyttja de resurser som partiet besitter. Så det är inte helt orimligt att tänka sig en \"Svenssoneffekt\" också 2006, även om det då är mer än två år sedan han avgick.

En annan förklaring till Göran Hägglunds relativa misslyckande och partiets låga opinionssiffror skall ses i ljuset av moderaternas kliv in mot mitten. Något m lyckats förvånansvärt bra med och som säkert har lockat över en del före detta kd-väljare till moderaterna. Ju närmare valet vi kommer desto mer kommer de oppositionspartier som ligger dåligt till i opinionsmätningarna känna att de behöver profilera sig och detta på den gemensamma alliansens bekostnad. Förhoppningsvis kommer kd inte att göra som sitt ungdomsförbund och ge efter för de mycket konservativa krafter som finns inom partiet. Vi hoppas att de håller fast vid den relativt sansade konservatism som präglat partiet under Alf Svenssons långa ledarskap. Framgångar för kristdemokraterna ligger inte i att navigera i de mörka vatten där abortmotstånd och homofobi frodas.

\"under spärren på fyra procent


Mer läsning

Annons