Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I politikens frånvaro

Annons
Den svenska regeringens näringspolitik, eller snarare frånvaron av politik, är en bidragande faktor till att tusentals jobb riskerar att försvinna i eller ut ur Sverige. Senast igår presenterade SR:s Ekoredaktion uppgifter om att pappers- och massakoncernen Billerud över äger att minska sina så kallade fasta kostnader (läs: personal) och 500 jobb är hotade.
Ytterligare ett problem är den utflyttning av jobb som pågår. Enligt Svenskt näringslivs så kallade rekryteringsenkät, överväger en rad svenska företag att flytta verksamhet utomlands. Det enkla skälet är att man söker länder med lägre kostnadsläge.
Den mycket lönsamma Billerudskoncernen, med verksamhet i Värmland, Östergötland och Norrbotten, producerar varor med högt förädlingsvärde, en verksamhet som svårligen kan flyttas utomlands. Likafullt är företaget naturligtvis intresserat av låga omkostnader. En svensk regering skall inte göra något åt de villkor som arbetsmarknadens parter träffar. Däremot är tillgång och pris på el helt avgörande för en rad företag, inte minst den norrländska skogs- och massaindustrin och här är regering och riksdag direkt ansvarig. Ett lokalt exempel på elberoende är Kubal, vårt läns största metallindustri och Sveriges enda aluminiumsmältverk. I Sundsvall är 400 människors arbeten är direkt beroende av kilowattpriset. Högre energikostnader medför sämre konkurrenskraft för hundratals svenska företag och åter hamnar diskussionen om kärnkraft i fokus. Bortsett från att den avveckling regeringen och dess stödpartier påbörjat hotar miljön, bidrar fortsatta steg på vägen mot avstängda svenska reaktorer till höjda elpriser då världens efterfrågan på elkraft inte minskar. Billeruds koncernchef, Peter Davidson, uppgav i går i Ekot att en orsak till de planerade nedskärningarna är just höjt elpris.
Om strukturomvandling och höjda elpriser inte gör sitt medverkar också de nya reglerna för sjukfrånvaron att många företag redan visat större försiktighet vid nyanställningar. Värst av allt är att det är i regioner med redan hög arbetslöshet företagen nu tvekar att anställa.
Sverige har i dag en regeringskoalition som visar sällsynt lågt intresse för de svenska företagen och dess anställa som utgör motorn för hela samhällsekonomin. Det är som om grundläggande samband mellan välfärd och skatteintäkter från företagens vinster och de anställdas löner, inte existerar. I vart fall saknas helt insikten om behovet att skapa en grogrund för nya företag och att de gamla ges bättre möjligheter att utvecklas.

"åter hamnar diskussionen om kärnkraft i fokus

Mer läsning

Annons