Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I skuggan av Turning Torso

/

Annons
I skuggan av Malmös nya stolthet, det 190 meter höga hyreshuset Turning torso håller socialdemokraterna kongress. Turning torso är ett fantastiskt bygge som vrider sig 90 grader runt sin egen axel på väg upp mot toppen. Det syns långa vägar och reser sig stolt som en välkomstsymbol för danskar och övriga gäster som kommer från Öresundsbron. Mycket snyggt och förfärligt dyrt att bo i men det blir ju hyresrätter i stället för bostadsrätter vilket den socialdemokratiska kongressen säkert tycker om.

I Malmömässan, precis bredvid Turning torso, kryllar det av människor de allra flesta i röda jackor med texten \"alla ska med så enkelt är det\", andra är journalister och några är spioner från andra partier. Flest på plats verkar folkpartiet ha en person som hela kongressen bevakar politiken, några som ska kolla arrangemanget, en som kollar medieupplägget och en som bara ska specialstudera diskussionen om skola på måndagskvällen. Enligt socialdemokraternas presstjänst finns också minst en kristdemokrat men ingen moderat på plats. Föräldralediga partisekreterare Håkan Wåhlstedt från miljöpartiet stannar hela veckan. Folkpartisterna är kanske även intresserade av finansminister Pär Nuders utspel om en ny skattereform den som Bengt Westerberg och Ingvar Carlsson samarbetade fram för femton år sedan har ju socialdemokraterna behandlat otroligt respektlöst. Själva poängen om minst hälften kvar av en intjänad krona har smulats sönder. Så folkpartiet har kanske därför en något svalare inställning till ett nytt skattesamarbete med socialdemokratin.

Vem Pär Nuder då ska reformera skatterna med är en öppen fråga. Finansministern sa att efter valet, om det blir socialdemokratisk valseger, ska han bjuda in övriga riksdagspartier till samtal om en framtida skattereform. Nuder vill ju knappast samarbeta med vänsterpartiet, oavsett hur många etiketter de byter, utan siktar nog på att göra upp med ett eller flera borgerliga partier. Men Nuder kommer förmodligen att få acceptera devisen \"får man inte den man älskar får man älska den man får\" och skatteplanera tillsammans med de gröna och de forna kommunisterna.

Den socialdemokratiska kongressen kommer antagligen inte att bli den samlande valvinnarupptakt som partistrategerna hoppades. Ett hundratal sysslolösa journalister gnäller över logistiken kaffet är kallt och vattnet är varmt i presshörnan. Informationen ändras konstant och inga spännande beslut fattas kort sagt kommer medierapporteringen att bli lagom ljummen. Det mest spännande på denna kongress, sedd från pressrummet, är huruvida kollegorna kommer att snubbla på det stora ormboet av datorsladdar som Malmömässfolket slängt på golvet åt oss.

Mer läsning

Annons