Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I Sundsvall var det sossarna som vann

/

Annons

Det finns en utbredd föreställning att SD är valets vinnare. På riksnivå är det kanske rättare att säga att ingen vann – om nu inte en bibehållen blockpolitik ger SD chans att framtvinga ett snabbt nyval.

På lokal och länsnivå är det lättare att kora segraren.

Här var det Socialdemokraterna som gjorde en remarkabel framgång. I landstinget fick sossarna nästan egen majoritet. Landstinget blir trots det inte lätt att styra. Så stora är problemen.

Här är orsaken till valresultatet rimligen att det Moderatledda styret tvärt emot vad som utlovats tappat greppet om ekonomin.

Men väl så viktigt var att det som utlovats i Sundsvall om satsningar på länssjukhuset och neddragningar i Sollefteå aldrig sattes på dagordningen.

Jag brukar hävda att kompromisstyren måste leda till svikna vallöften. Men i Sundsvall var väljarövergången till Moderaterna 2010 ovanligt tydligt förknippat med denna sak. Det finns gränser för allt – också kompromisser.

Tydligt är också att de namn man gått fram med inför valet fått tydligt stöd i form av väldigt många kryss på både Erik Lövgren från Ånge (inkryssad som toppnamn), Ewa Back från Sundsvall och Elisabeth Strömqvist från Härnösand.

Värt att notera är att Elvy Söderström från Övik ser ut att bli inkryssad från en plats på listan som inte gav en fullmäktigeplats. Om hon väljer att inta platsen är väl mer tveksamt.

I kommunvalet i Sundsvall ökade Socialdemokraterna nästan dubbelt så mycket som SD i antal röster räknat. Stora förlorare blev Moderaterna och Folkpartiet. De sistnämnda är nu nästan utplånade i Norrland. Man saknar helt riksdagsplatser och i Kiruna, där tolv partier kom in i kommunfullmäktige, är FP inte ett av de tolv! En portion socialliberalism och minskad blockpolitik kanske kan lösa problemet!

Lägg också märke till att sossarna i kommunvalet gick fram där SD också gick fram som mest. Det är sossarna som håller SD stången!

Orsaken till sossarnas framgång är som jag ser det dubbel. För det första det historiska misslyckande Moderaterna stått för. När de väl fick chansen att styra kom de trots stora förhoppningar att administrera kaos och stillastående.

Sånt straffar sig när väljarna samtidigt sett hur viljan att klamra sig fast vid sina topposter gett SD ett inflytande de inte hade förtjänat i antalet röster.

Den andra faktorn bakom valframgången är ett gott valarbete som möjliggörs av en partiorganisation som, även om den inte är som förr, ännu lever och frodas. Det saknar alla andra partier! De som vill se en stark arbetarrörelse måste värna partiorganisationen. Här har vi en förklaring till skillnaden i sossarnas valresultat här i trakten gentemot i det folkrika södra Sverige.

Mer läsning

Annons