Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I tisdags...

Annons

... beslutade den franska nationalförsamlingen att förbjuda heltäckande slöjor på allmän plats. Förslaget väntas senare också gå igenom i senaten. På många andra håll i Europa råder redan slöjförbud och EU:s vice talesperson Silva Koch-Mehrin vill införa det i hela Europa.

Frågan om förbud av huvudbonader som burka och niqab är infekterad av mycket känslobaserade argument. Många är uppriktigt rädda för islams stora genomslag som de tycker sig ha upplevt i västvärlden det senaste decenniet. De anser att slöjan hotar vår demokrati, frihet, rättigheter och ja, nära på alla tänkbara positiva värden vi i den fria världen står för. Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson tycker att slöjan är en symbol för en ”militant och antidemokratisk ideologi” och stödjer det franska förbudet.

Problemet är att åtgärderna som föreslås för att hejda religionens framfart och de tvång som hotar oss är ytterligare tvång i form av förbud av viss klädsel. Extra absurt för att det rör sig om den allra svagaste gruppen inom religionen - nämligen kvinnorna.

Hur ska frihet kunna vinnas av att de redan förtryckta beläggs med ännu fler begränsande lagar? Och då pratar vi inte längre om Allahs eventuellt snäva föreskrifter utan om ett statligt tvång i demokratins namn.

Mer läsning

Annons