Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I världens blickfång

Annons
Det händer inte speciellt ofta att Sverige befinner sig i händelsernas centrum, betraktat med ett utifrånperspektiv. Men när Högsta domstolen i dag inleder rättegången mot pingstpastor Åke Green så riktar kristna och yttrandefrihetskämpar runt om i världen sina blickar mot Stockholm. Åke Green dömdes i tingsrätten till en månads fängelse för hets mot folkgrupp efter en predikan om homosexualitet. Han friades senare i hovrätten och nu skall Greens öde avgöras av landets högsta juridiska instans.
Fallet Åke Green är principiellt intressant och oerhört viktigt. Om Green fälls för hets mot folkgrupp så naggas yttrandefriheten i kanten på ett sätt som inte är acceptabelt. Om yttrandefriheten bara finns till för dem som tycker och tänker det som är \"rätt\" i den rådande ordningen blir den meningslös. Den finns till för att skydda dem med avvikande åsikter; i en annan tid hade det varit våra och inte Åke Greens åsikter som kommit i konflikt med tidsandans dominerande åsikter.
Yttranden om att homosexualitet är omoraliskt eller klandervärt är värderingar vi inte kan ställa upp på och som vi anser hör hemma på historiens avskrädeshög, men ingen bör riskera fängelse för att ha uttryckt dem. Men det är ingen alldeles enkel fråga, många har påpekat att fallet skulle komma i ett annat läge om man byter ut homosexuella i Greens uttalanden mot, säg, judar eller muslimer.
Hetslagen borde vara till för att kunna döma dem som hetsar och uppmanar till våld mot utsatta grupper i samhället, inte för att sätta strypsnara på yttrandefriheten eller avgöra vad ett religiöst samfund får eller inte får tycka, och predika, om olika sexuella preferenser. Uppvigling och uppmaningar till brott skall självklart bestraffas och hade Åke Green uppmanat sin församling att begå brottsliga handlingar mot homosexuella så vore det solklart att han skulle dömas. Så är dock inte fallet.
Att döma Åke Green för hets mot folkgrupp skulle bara ge skjuts åt de idéer han företräder. Green kan bli den extrema teologins martyr som straffats för att ha förkunnat det han tror på. Risken för ett bakslag för idéer om tolerans och jämlikhet är uppenbara.
Men i slutändan har Högsta domstolen nu att avgöra vad som väger tyngst, de grundlagar som är själva fundamentet för vår liberala demokrati eller lagen om hets mot folkgrupp. Rimligtvis måste religions- och yttrandefriheten tillåtas stå över enskilda gruppers obehag av Åke Greens yttranden.

\"Green kan bli den extrema teologins martyr som straffats för att ha förkunnat

Mer läsning

Annons