Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ibland är monopol effektivast

/

Annons

Fransmannen Jean Tirole får Nobelpriset i ekonomi 2014. Hans forskning handlar om hur man reglerar branscher med få mäktiga företag. Väl så viktigt verkar vara att han ifrågasätter tanken på att finna en enda lösning som passar för alla branscher. Han menar i stället att alla åtgärder bör anpassad efter varje specifik bransch.

Det låter klokt i mina öron. Järnvägen är exempelvis, i form av sin rent fysiska avgränsning speciellt olämplig att avreglera.

Komplexiteten i systemet är för stor för att vi ska kunna undvika att efter bästa förmåga styra den, om vi vill att den ska fungera. Gör vi det inte, får vi dagens svenska järnvägsstandard.

Andra branscher ser annorlunda ut. Länge trodde jag att telebranschen var sällsynt lämpad för konkurrens. Men när vi ser hur både mobilnät och bredbandsnät saknas på många håll i landet, så ser vi att det finns effektivitetsfördelar att hämta hem även på det området.

SvD Näringslivs Per Lindvall skrev 2 september under rubriken: Låt staten ta över de digitala näten. Han menar att (skenbart) konkurrerande teleoperatörer i dag förutom dålig service också innebär ett samhällsekonomiskt fiasko.

En sak är att låta tjänster och innehåll på nätet skötas i full privat konkurrens.

Men det är ”mycket bättre att bygga ut ett robust nät för samhällets behov, än att bygga ut parallella nät med fokus att (sub)optimera de enskilda aktöerernas intäkter.

Han tar exemplet Telia, vars svenska rörelsemarginal är knappt 50 procent, varav hälften av kostnaderna är försäljning och marknadsföring, Telia skulle lätt kunna ta över de tre övriga aktörernas kunder utan att behöva anställa, skriver han. Bättre kvalitet till en fjärdedel av kostnaden skulle då kunna uppnås.

Fler borde våga lämna invanda ideologiska föreställningar när verkligheten visar att de inte håller.

Vad pristagaren Tirole skulle rekommendera för regleringar i detta fall vet jag inte. Men att ett statligt monopol i många fall är det effektivaste, är ingen nyhet.

Mer läsning

Annons