Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ibland har ingen en lösning att erbjuda

/

Annons

De flesta av oss skulle nog föredra den sociala turism som Göran Persson (S) en gång varnade för framför dagens tiggeri. För då skulle vi slippa se eländet.

Perssons tanke var förresten inte så dum som den ofta framställs som i dag. Det handlade om att den nya rörligheten i det EU som utvidgades 2004, inte skulle utnyttjas av nya EU-medborgare på ett sätt som riskerade att kosta mycket för välfärden här. Inte minst viktigt var det eftersom det i förlängningen riskerade att få ökat stöd för främlingsfientliga krafter som resultat.

Nu släpptes alla in från början, och det enda negativa med det var väl att många utländska arbetare kom att behandlas dåligt när facken i ett senare skede fråntogs möjligheten att slåss för lika villkor i löner och arbetar­skydd oavsett ursprung. Det kostade två polska arbetare livet så sent som i tisdags.

Öppenhet som missbrukas riskerar att öka främlingsfientligheten. Det kan väl förklara en del av SD:s opinionsframgångar.

Att SD inför både EU- och riksdagsvalet försökte vinna anhängare på dagens tiggeri är självklart. Rasisterna tar alla chanser att ställa folk mot folk. Kan man låtsas att allt är organiserat så finns röster att vinna.

Ingen av oss kan dock blunda för problemet. När situationen för romerna i Rumänien nu är så desperat att de i stora skaror söker sig hit, blir det ännu mer plågsamt. Man skulle helst vilja blunda åt eländet!

Att gamla och unga, halta och lytta, mitt i svinkylan sitter på Sundsvalls gator timme ut och timme in, är svårt att stå ut med. Så här ska inte vårt Sverige se ut!

Man blir glad då man i stället ser några som spelar en trudelutt för pengar.

Alla har sitt eget sätt att möta problemet. Några ger, andra ger inte. Vi måste få bort tiggeriet, men vi kan därför inte slå mot tiggarna!

Jag har inte sett någon som har en lösning. Har Du någon? Svante Säwén

Bild från 2008. Tiggarna har sen dess blivit en allt vanligare syn i gatubilden i Sundsvall. Något måste göras. Ingen vet vad.

Mer läsning

Annons