Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Idel ädel partiadel

Annons
I slutet av förra veckan lade Folkpartiet fram en intressant rapport kallad \"Den liberala vägen bort från enparti(s)taten\". Rapporten pekar på att den viktiga åtskillnaden mellan politik och förvaltning har börjat luckras upp i Sverige. Flera tydliga tecken på detta förs fram och diskuteras. Först och främst kritiseras regeringens utnämningspolitik. Förment självständiga myndigheter och verk politiseras genom att socialdemokratiska partifunktionärer tillsätts på de flesta ledande poster. För det andra tycker sig utredarna se att statliga myndigheter används för politisk propaganda istället för att sprida neutral information. En av rapportens slutsatser är att Sverige alltmer börjar anta \"konturerna av en enpartistat\".
Den svenska författningen statuerar att myndigheter skall vara självständiga. Det är till och med olagligt för statsråden att lägga sig i myndighetsutövningen så kallat ministerstyre. Tanken med oberoende myndigheter är att vi medborgare skall kunna lita på att vi blir opartiskt bemötta, oavsett vilka vi är eller vilka åsikter vi har. Dessutom är det viktigt för kontinuiteten att medborgarna vet vad som gäller före, under och efter ett val; att myndighetsutövningen inte dramatiskt ändrar inriktning bara för att politiken gör det.
Söndagens Agenda i SVT är ett talande exempel på hur statliga myndigheter används i opinionsbildande och propagandasyften. När \"platt skatt\" skulle diskuteras så företräddes ena sidan av Skattebetalarnas förenings vd Robert Gidehag och den andra av Sandro Scocco, chefsekonom på AMS. Mot en frivillig lobbyorganisation mönstras alltså chefsekonomen på en statlig myndighet, i syfte att försvara det svenska skattesystemet. Hur Sveriges skattesystem skall vara utformat är i allra högsta grad en politisk fråga, och inte något som skall avgöras av myndigheter och dess företrädare.
Det är få som i dag blir överraskade när någon före detta ledande socialdemokrat blir förlänad en post som generaldirektör, landshövding eller ambassadör. Bra då att den borgerliga alliansen tillsammans med Miljöpartiet har lyckats föra upp frågan på grundlagsutredningens agenda. Meriter och lämplighet måste vara viktigare än medlemskap i maktpartiet. Om vi vid det förra sekelskiftet levde i ett land som gynnade adelsmän på arbetarklassens bekostnad, så är det i dag idel ädel socialdemokratisk partiadel som gynnas, på alla andras bekostnad.

Mer läsning

Annons