Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ideologiskt val i Japan

/
  • Premiärminister Koizumi valtalar inför söndagens nyval i det japanska parlamentet.

Annons
Då Japans premiärminister Junichiro Koizumi i början av augusti misslyckades med att få sin postprivatiseringsproposition accepterad av landets överhus upplöste han underhuset och utlyste nyval. Eftersom Koizumi har kastat ut alla partikamrater som hjälpte oppositionen att fälla förslaget, och de i vissa fall har bildat nya partier, har de ideologiska skiljelinjerna i japansk politik nu blivit tydligare än på många decennier.
Ända sedan Koizumi blev premiärminister 2001 har hans nyliberala reformagenda mött starkt motstånd från konservativa inom det egna Liberaldemokratiska partiet. Endast stödet från allmänheten har räddat honom kvar på posten. Kronjuvelen bland Koizumis reformer är förslaget att dela upp det statliga postväsendet i enheter för brevutdelning, postsparande, livförsäkringar och kassaservice, vilka sedan ska privatiseras. Problemet är att många av Koizumis politikerkollegor, i synnerhet inom det egna partiet, är beroende av postväsendet för att samla röster.
När underhuset behandlade postprivatiseringspropositionen i juli i år röstade 37 liberaldemokrater emot förslaget och ytterligare 14 avstod från att delta. Resultatet blev att propositionen passerade underhuset med endast fem rösters marginal. I det skedet deklarerade Koizumi att han skulle se det som ett misstroendevotum om inte överhuset accepterade förslaget. När så blev fallet upplöste han alltså underhuset. Han har meddelat att han vid valseger kommer att återinföra förslaget, i hopp om att hans motståndare i överhuset då ska ändra uppfattning. Valkampanjen har sedan dess utvecklats till framför allt en kamp mellan nyliberala och konservativa krafter inom regeringspartiet.
Japans största oppositionsparti, Demokratiska partiet, välkomnade nyvalet, och meddelade att det gav en historisk chans att sätta stopp för liberaldemokraternas långa maktinnehav. En opinionsundersökning nyligen gav dock anledning att tro att partiet skulle misslyckas. Partiet har säkert missgynnats av att kampen har utmålats som om den stod mellan olika krafter inom regeringspartiet.
Oavsett valutgång finns det de som anser att Koizumi har gjort den japanska demokratin en tjänst, för valet står trots allt för första gången på länge mellan två ovanligt tydliga ideologiska alternativ. Om Koizumi vinner valet på söndag finns en chans att den ideologiska renodlingen kommer att fortsätta både bland liberaldemokraterna och inom andra partier. Om regeringskoalitionen förlorar makten, har Koizumi däremot lovat att avgå.
Vid ett sådant scenario är det rimligt att anta att de motståndare till postprivatiseringen som på egen hand lyckats bli återvalda åter bjuds in i partigemenskapen. Då kan vi vara säkra på att japansk politik återigen kommer att handla mer om makt, pengar och kontakter än om ideologi och sakpolitik.

Mer läsning

Annons