Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inflytande eller renlärighet?

/
  • I går inledde Miljöpartiet sin kongress i Umeå. Språkröret Åsa Romson talade.

Annons

Miljöpartiet har ett gyllene läge att få ett stort inflytande över svensk politik. Detta genom att hålla fast vid den ursprungliga visionen om att inte tillhöra någotdera block. MP skulle, om partiet leds med politisk fingertoppskänsla, kunna få ett inflytande som vida överstiger partiets storlek. Det handlar då om att i varje läge skrupelfritt samarbeta med det politiska alternativ som i ger MP mest inflytande. I ett läge där två block utan egen majoritet står mot varandra och inget av dem vill samarbeta med Sverigedemokraterna, är det lätt att se att MP skulle kunna få agera kungamakare.

Strategin är förstås inte okomplicerad. Risken för att bli anklagade för att vara principlöst och agera som en vindflöjel är överhängande. Det skulle på ett sätt kunna skrämma bort en del väljare, samtidigt skulle det gynna de som verkligen vill se att partiet får igenom så mycket som möjligt av sin politik.

Den rådande trenden är dock att MP inte går mot en sådan utveckling. För även om inget formellt rödgrönt regeringsalternativ finns – kanske kommer det inte ens att bildas ett sådant före valet – så är det tydligt att MP under Åsa Romsons och Gustav Fridolins ledning tydligare har markerat avståndstagande från alliansregeringen än vad deras företrädare på språkrörsposterna gjorde.

När företrädare för partiet i helgen träffas i Umeå för att hålla kongress borde vägval som detta stå på agendan. I går skrev Örnsköldsvikssonen Jakob Lundgren, förbundsstyrelseledamot i Grön Ungdom, på debattplats i Svenska Dagbladet under rubriken Pragmatismen kan bli Miljöpartiets fall.

Lundgren argumenterar för att MP ska renodla sin ideologiska profil – han tar upp arbetstidsförkortning och höjd koldioxidskatt som exempel – i stället för att kompromissa och försöka maximera sitt inflytande. Den givna frågan blir vad partiet helst vill: Påverka samhällsutvecklingen i grönast tänkbara riktning eller vara så ideologiskt renlärigt som bara är möjligt?

Mer läsning

Annons