Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen avundsvärd uppgift

/

Annons

Också landstinget i Västernorrland har fått ett nytt – breddat – styre. Om man bara utgår från valresultatet så hade det som i Sundsvall räckt med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet för att ta över från de borgerliga. Men också Miljöpartiet har valt att sälla sig till landstingets nya styre.

Att det blivit möjligt tyder på att det på ett personligt plan fungerat bättre än i Sundsvall, trots att MP under den förra mandatperioden stöttade de borgerliga.

Till det har säkert bidragit att MP:s stöd till de borgerliga i landstinget 2010 – till skillnad från i Sundsvall – inte kom som en total överraskning. I Sundsvall däremot handlade det rakt uttryckt om ett svek.

Syftet med det breddade styret är rimligen ett försök från Socialdemokraternas sida att säkra ett styre på lång sikt. Man kan väl säga att det ligger en del i Sundsvallsmoderaten Jörgen Berglunds misstanke i ST om att det handlar om att ”skadskjuta” det blågröna samarbetet.

Men det finns mer än blockpolitiskt fog för agerandet. Det handlar om att i det nya politiska läge som uppkommer när SD kommit in, skapa förutsättningar för ett styre som även på sikt fråntar SD allt inflytande, eller i varje fall inte ger ett större inflytande än vad valresultatet innebär.

Då krävs – det är det Moderaterna inte vill förstå – att blockpolitiken löses upp. Exemplet Sundsvall har under den förra mandatperioden övertydligt visat vad konsekvensen i form av stillastående kan bli om man ger SD något att säga till om. Så länge Moderaterna inte ser problemet ger det ännu ett argument att hålla dem långt från allt inflytande.

Några garantier för att det breddade styret blir långvarigt skapas dock inte. Precis som i Sundsvall där Centern bytt block, lär MP:s blockbyte bara bestå om samarbetet fungerar. Så visst sätts Socialdemokraterna under press med detta nya och välmotiverade agerande.

I Sundsvall kommer det nya styret inte alls till något dukat bord. Men det är vad jag förstår intet emot vad som väntar i landstinget där det nya styret inte har någon direkt avundsvärd uppgift. Får man tro allehanda.se, är underskottet större än det nya styret hade väntat sig och det sparbeting som väntar alltså större.

Sparkravet kan möjligen minska om skatten höjs. Besked om det kommer när budgeten läggs.

Klart är ändå att arbetet med den nya sjukhusorganisationen slutförs. Fler länskliniker är att vänta.

Det går samtidigt att förstå att de styrande välkomnar den nya regeringens besked att tvångs-LOV försvinner i primärvården. Etableringsfriheten, som för företagen innebär fri dragningsrätt med våra skattepengar, är förstås en ohållbar politik också ur ekonomisk synvinkel.

Jag gläds åt det nya styret, men tillåter mig ändå att vara pessimistisk. Det är ingen lätt uppgift att skapa en god vård över hela länet med de resurser man har att tillgå.

Mer läsning

Annons