Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen röst på posten

Annons
Vid senaste årsskiftet trädde en ny vallag i kraft. Den viktigaste förändringen är att kommunerna ska ansvara för den förtida röstningen. Poströstning brukade de kallas därför att hanteringen tidigare sköttes av Posten. Det var tänkt att kommunerna redan förra valet skulle ha ansvaret för den röstningen, men i sista stund ändrades planerna. Att kommunerna ska ha ansvaret är logiskt. All annat kring valen sköts av dem.

Sundsvall tillhör de kommuner som kommer att erbjuda fler röstningsställen än 2002. Grunden kommer att vara de 13 biblioteken kompletterade med särskilda röstningsställen ibland annat Nacksta och Skönsberg. Kommunhuset kommer också att användas. Lantbrevbäraren finns också kvar som en möjlighet.
I senaste numret av Dagens Samhälle finns berättat om uppfinningsrikedomen i kommunerna. Det kommer att gå att rösta i konsthallar och kyrkor, pastorsexpedition, turistbyrå, stationshus och blomsteraffärer. Göteborg ska ha rullande vallokaler i bussar allt för att erbjuda många tillfällen att rösta. Fördomsfriheten när det gäller att välja vallokaler är inte helt problemfri. Vallokalen ska kännas neutral. Göran Persson förfasade sig i senaste valet över tanken att lägga rösten i en bensinstation. Nu blir det så.

Det är ganska många väljare som röstar i förtid. I förra valet drygt en tredjedel. Förtida röstning är mer än en administrativ service. Generösa regler påverkar valdeltagandet. Det finns det stöd för i vetenskapen. I boken "Svenska poströstare" som statsvetarna vid Göteborgs universitet gav ut för ett par år sedan refereras till statsvetaren Mark N Franklin som undersökt "olika strukturella faktorers betydelse för nivån på valdeltagandet i olika valsystem. Dit hör möjligheten att rösta i förtid. Franklin menar att förtida röstning leder till "fyraprocentenheter högre valdeltagande än i valsystem som saknar förtida röstning, även med hänsyn tagen till andra relevanta institutionella förklaringsfaktorer till valdeltagandet". Och i den svenska studien skriver författaren Martin Brothén att "effekten på det svenska valdeltagandet är troligen större än fyra procentenheter."

Det är vanligare att kvinnor, äldre väljare, ensamstående, storstadsbor och tjänstemän röstar i förtid. Det parti som har flest "poströstare" är moderaterna.
Det finns något motsägelsefullt i det stora intresset att rösta i förtid. Alla andra valstudier visar att väljarna bestämmer sig allt senare, många bara dagarna innan valet och ganska många gör det först på valdagen. Å andra sidan Sverige är det enda land där man kan ändra sig. Rösta i förtid och sedan igen på valdagen. Det är valsedeln på valdagen som gäller. För den osäkre finns alltså möjligheter...

Mer läsning

Annons