Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen tjänar på nya murar mot öst

/
  • Rysslands president Vladimir Putin har blivit en förebild för många europeiska högerextremister som ogillar EU. Alla som gillar EU bör söka en väg som inte bygger nya murar.

Annons

Vladimir Putin har blivit de europeiska högerextremisternas förebild. Det är inte särskilt märkligt. Putin har inget med bolsjevism att göra. Det är illa nog ändå. Jag har tidigare och understött bilden av Putin som en vår tids Juan Peron, den argentinske diktator som både började och slutade som folkvald. Peron är fortfarande en förebild för många i Argentina inte minst eftersom han, samtidigt som han berikade sig själv och sina medarbetare, gav arbetarna höjd levnadsstandard. Det liknar vad Putin gjort i Ryssland efter ett 90-tal av kaos och nyliberalt initierad storskalig stöld av den tidigare gemensamma egendomen, som i kombination med en hyperinflation som ruinerade nästan alla, gjorde några stormrika.

Putin har nu tillsammans med den ryska ortodoxa kyrkan, också ett nationellt projekt som attraherar europeisk höger eftersom den anses riktad mot det för dem så förhatliga EU. EU-kritiken gillas även av den grekiska vänstern i valvinnande Syriza. Även om man inte gillar kyrkan så finns i Grekland en historisk tradition gemensam med Ryssland genom den ortodoxa kyrkan.

Hur kan man då som jag visa förståelse för ryska ståndpunkter trots att jag är EU-vän? Det beror på att jag inte vill bygga en ny mur mot öst. Klokast vore att bygga vidare på den multinationella folkblandningen från Sovjetunionens tid. Jag ser det som ren dårskap att låta ukrainarna välja mellan Ryssland och EU. Denna politik, det östliga partnerskapet, är en dålig idé initierad av bland annat Carl Bildt (M). Den har inte minst uppmuntrat en exkluderande ukrainsk nationalism som nu försöker revidera historien genom att framställa fascister som stred på Hitlers sida som patrioter. Det ökar motsättningarna inom Ukraina. Den ryska annekteringen av Krim är olycklig eftersom den ökar konfrontationen, men till sist, tack vare folkmajoriteten, inte konstigare än att Kosovo av Nato brutits loss från Serbien, något som gett Ryssland en ny praxis att hänvisa till.

I Ukraina pågår ett inbördeskrig. Det handlar inte om goda mot onda. När kriget väl inletts ställs folk står mot folk. Kriget i Donbass tar nu ny fart. Separatisternas mål tycks vara att kontrollera hela Donetsks och Lugansks län. Är det då inte ryska trupper med ryska vapen som står mot ukrainska? Delvis är det av allt att döma det. Men separatisternas vapen är ännu i första hand sådant som togs ur ukrainska militärförråd i samband med att upproret inleddes.

Den som vill ha slut på striderna bör förorda en folkomröstning, även om den efter allt dödande skulle innebära en delning av Ukraina.

Mer läsning

Annons