Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen väg tillbaka

Annons
Knappt 30 elever förslår inte långt. Men så länge den pedagogiska verksamheten inte hotas av det sviktande elevunderlaget, bör Nedansjö skola ges en nådatid precis som var fallet med skolan i Liden. Det är också klokt om beslutet kring skolans existens ytterst tas av kommunens högsta beslutande organ. Att skolan i Nedansjö inte skulle vara ett ärende av tillräcklig vikt för en diskussion i kommunfullmäktige är en tanke som vi med kraft värjer oss emot.
Därmed inte sagt att en nådatid med automatik räddar Nedansjöskolan på sikt räcker det nuvarande elevunderlaget inte till. För övrigt är det en problematik som gäller i hela Sundsvalls kommun. Under ett antal år framöver kommer vi få se en rad förändringar på skolområdet. Det kan dock inte vara fråga om några större eller avgörande besparingar Sundsvalls kommun hämtar hem genom att flytta eleverna från Nedansjö till Stöde eller Matfors redan i höst. Någon miljon per år i en budget på 1,5 miljarder kronor så varför ha så bråttom?
På mindre orter är byskolan en vital och i bland omistlig del i bygdens infrastruktur. Detta alldeles bortsett från att mindre skolor har flera goda egenskaper i sig självt. När en byskola läggs ned så försvinner allt hopp om inflyttande barnfamiljer, de som nu förutser en avfolkning av Nedansjö kommer definitivt att bli sanspådda. Ansvaret vilar därför tungt på beslutsfattarna att i det längsta hålla inne med ställningstaganden som är närmast omöjliga att göra ogjorda. När nedläggningen är ett faktum blir konsekvenserna stora och någon väg tillbaka finns inte. Därför är det viktigt att skynda långsamt.
Är alla vägar prövade? Hur är det till exempel med möjligheterna till samverkan mellan skola och förskola?
Går det att öka elevunderlaget i Nedansjö på bekostnad av skolan i Matfors?
Det kan ju mycket väl vara så att det finns familjer som, beroende på bostadsort, skulle tycka det var tryggare om deras barn gick i en mindre skola. Men märkligt nog så förefaller våra skolpolitiker alltid vara snabba med att peka på möjligheter med att bussa elever från mindre skolor till större enheter. Om inte naturlagarna alldeles förändrats kan det rimligen inte vara längre från Nedansjö till Matfors än vice versa.

" Är alla vägar prövade?

Mer läsning

Annons