Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte trovärdig

Annons
Att miljöpartisten Per Gahrton kört rattfull bottnar uppenbarligen i en personlig tragedi och det är beklagligt. Normalt är en sådan händelse heller inte uppseendeväckande eller ovanlig man brukar räkna med att ungefär 16 000 bilister kör onyktra i Sverige varje dag. Och varje år trafikdödas ungefär 150 människor i olyckor där alkohol finns med i bilden.
Däremot är formuleringarna i det pressmeddelande Per Gahrton lagt ut på miljöpartiets hemsida minst sagt anmärkningsvärda, Gahrton beskriver det hela en \"incident\" att han \"tycks ha felberäknat förbränningstiden för alkohol\". Och i en TT-intervju på fredagen försökte han göra något slags skillnad på rattfylleri och rattfylleri. Vad det handlar om är att Gahrton varit rattonykter, krockat med en civil polisman i en rondell utanför Arlanda. Enligt polismannens uppgifter i media var han märkbart påverkad. Gahrtons egna ord, att han inte druckit mer än en halv burk öl och en halv flaska vin 14 timmar före bilkörningen saknar trovärdighet. Påståendet att detta skulle visa \"hur långsamt alkohol kan förbrännas i kroppen\", är dock inte ovanligt när rattfyllerister i efterhand skall förklara sig.
Det hade varit mer hedervärt om Per Gahrton, utan att söka slingra sig, medgivit rattfylleriet och insett vilken tur han haft. I stället för en lindrig krock med en personbil kunde det ha varit fråga om en tragedi med ett ihjälkört barn.

Mer läsning

Annons