Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Integration och arbete

/
  • Integrationsminister Jens Orback måste inse att arbete är den bästa vägen ur segregation.

Annons
I fredags debatterade riksdagen situationen i utsatta bostadsområden. Debatten var begärd av folkpartiet med anledning av den tumultartade polisinsatsen i stadsdelen Ronna i Södertälje. En insats som kulminerade med att polishuset besköts med automatvapen för några veckor sedan. Det är svårt att tänka sig att det är Sverige det talas om när nyheterna berättar om beskjutning av en polisstation. Våra tankar går till Irak, Afghanistan och andra oroshärdar där denna typ av hemskheter tyvärr är vardag. Är det inte uppenbart att vi har misslyckats när denna typ av händelser äger rum i vårt relativt välordnade samhälle där demokratin sedan länge är konsoliderad?
Det borde inte krävas uppmärksammade våldsbrott och skottlossningar för att väcka politikernas uppmärksamhet på den segregation och det utanförskap som råder i vardagslivet och som innebär ett oförlåtligt resursslöseri på många platser i landet. Folkpartiet har länge försökt lyfta upp frågan om integration på den politiska agendan men de flesta andra partier väljer att inte ta diskussionen eller insinuerar att fp fiskar i grumliga vatten. Att partiet skulle ha några onda avsikter och att det försöker locka främlingsfientliga väljare. Det är givetvis trams och bara ett sätt att försöka undvika sakfrågan och plocka billiga poänger.
Undersökningar har ju visat att antalet segregerade områden har ökat i Sverige de senaste åren. Det är inte längre bara förortsområden och kommuner i storstadsområdena som är präglade av arbetslöshet, bidragsberoende, våld och kriminalitet. I nästan alla lite större städer finns dylika områden. Därför är det glädjande att en extrainsatt debatt kom till stånd i fredags.
Sambandet mellan en misslyckad integrationspolitik och en misslyckad politik för att skapa fler nya jobb är glasklart. Arbete är en grundbult i integrationen av människor. Ett arbete skänker både självkänsla och nödvändiga kontakter i samhället. Några av de viktigaste insatserna för en regering att vidta är alltså att göra allt för att skapa förutsättningar för jobb och företagande. Däri ligger den nuvarande regeringens största misslyckande, något som också spiller över i en misslyckad integrationspolitik.

\"arbete skänker både självkänsla och nödvändiga kontakter

Mer läsning

Annons