Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Invandring och brottslighet

/
  • Själv chilenare konstaterar Mauricio Rojas (fp) att hans landsmän begår fler brott jämfört med invandrare från Indien och Vietnam.

Annons
Folkpartiets integrationspolitiske talesman Mauricio Rojas efterlyser en \"uppriktig, öppen och seriös debatt\" om orsakerna till den höga brottsbelastningen bland olika invandrargrupper i Sverige. Frågan är om han kommer att lyckas? Rubriken på DN.Debatt: \"Kulturarv ligger bakom invandrarnas brottslighet\" borgar ju inte precis för en sansad diskussion. Detta då få ämnen är så infekterade som förhållandet invandring och brott.
Å ena sidan har vi nationalfascister av diverse slag på högerkanten som griper efter varje möjlighet att kräva Sverige åt svenskarna. Inom anständiga politiska partier finns i sin tur tendensen att sopa problemen under mattan. De som vill lufta frågeställningar som Rojas nu tar upp, brukar närmast undantagsvis anklagade för att \"fiska i grumliga vatten\". Förhoppningen är dock att det, trots dessa svårigheter, kan skapas möjligheter att diskutera sakernas faktiska tillstånd.
Betraktat som en homogen grupp begår invandrare betydligt fler brott än etniska svenskar. Vad gäller mycket grov brottslighet är invandrarkollektivet än mer brottsbelastat. Rojas har här en viktig poäng i att inte betrakta invandrare som en statisk massa. Han konstaterar till exempel att chilenare och nordafrikaner begår fler brott än etiopier. Att invandrare från Vietnam och Indien begår färre brott än människor från Mellanöstern. Det finns säker också säkert stora skillnader inom grupper från samma land eller område.
Rojas tar stöd i en rapport från brottsförebyggande rådet som ännu inte publiceras och hävdar att brottsligheten i olika invandrargrupper i vart fall inte kan förklaras med klassiska motiveringar som typ av yrke, kön ålder och bostadsort det han kallar socioekonomisk status. Rojas menar att det i stället är en fråga om \"sociokulturellt arv\" bara det skulle förklara varför invandrare från en del länder inte begår fler brott en medelsvensson samtidigt som personer födda i andra länder statistiskt sett är mer än hundrafalt brottsbelastade jämför med medelsvensken.
Har Rojas rätt elelr beror hög brottslighet bland invandrare på något som händer i Sverige - i så fall vad? Oavsett vad vi vet eller tror oss veta, är en seriös debatt om orsak och verkan ett måste.
Det värsta som kan hända är att vi inte diskuterar problemen. Att inte ta debatten innebär att överlämna ett samhällsekonomiskt vakuum till andra. Ett tomrum som riskerar att fyllas av obskyra gruppers människofientliga och rasistiska propaganda. Och vad Sverige än behöver i dag är det inte ett nytt Ny demokrati, ett Dansk folkeparti eller något som den franska Front national.


\" Betraktat som en homogen grupp begår invandrare betydligt fler brott

Mer läsning

Annons