Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Iraks författning ökar splittringen

Annons
Det förslag till ny författning som irakierna ska rösta om i oktober liknar mest ett recept för splittring. Det kan bli första steget till att landet upphör som nationalstat och går tillbaka till den situation som rådde för hundra år sedan. Under det osmanska imperiet var området uppdelat i provinserna Basra, Bagdad och Mosul.
Federalismen blev den största tvistefrågan i förhandlingarna om författningen. Men en omvandling av Irak till en löst sammanhållen federation beklagas inte av alla internationella experter. Peter Galbraith, som på 1990-talet var amerikansk ambassadör och medlare i fredsprocesserna i Kroatien och Bosnien, konstaterar att Irak redan är ett delat land och lägger till att \"Gud skapade inte Irak. Det skapades av Winston Churchill\".
Ett märkligt spel har pågått sedan parlamentsvalet hölls i slutet av januari. Det tog nästan tre månader att bilda en regering, i vilken de segrande parterna högst motvilligt accepterade de sunniarabiska medlemmarna. I den parlamentskommitté som skulle skriva författningen gavs plats åt bara två sunniaraber, en följd av att de hade bojkottat valet. Efter nya förhandlingar och påtryckningar utökades den sunniarabiska gruppen. Först i slutet av juni kunde arbetet påbörjas på allvar.
USA:s förhoppning var att ett gemensamt författningsarbete skulle ta udden av de sunniarabiska extremisternas våld, men trots ansträngningarna med att inkludera fler sunniaraber i kommittén blev dessa i hög grad nonchalerade. De dominerande grupperna, de religiösa shiaaraberna och relativt sekulära kurderna, satsade all energi på att bli eniga sinsemellan.
I slutskedet i augusti påstods mer än en gång parterna var eniga om texten, men det var bara de två största grupperna som hade enats. Kurdernas tre provinser kan bli en konfederation med långtgående självstyre. Shiablocket garanteras religiöst inflytande i domstolarna, och parlamentet får inte stifta lagar som strider mot islamisk lag. Intäkterna från befintliga oljekällor i dessa två självstyrande regioner ska visserligen fördelas över landet, men de får kontroll över ännu inte upptäckta tillgångar.
Vad återstår då för sunniaraberna i en federation? En av tragedierna med dagens Irak är den starka etniska och religiösa sekterism som skapats av händelserna. Var finns då plats för moderata och sekulära medborgare? Tendenser till etnisk rensning finns redan idag.
De sunniarabiska ledarnas missnöje med förslaget har ändå lett till det positiva att de uppmanar sina anhängare att delta i folkomröstningen. Nej-sidan får stöd av den radikale shialedaren Muqtada al-Sadr, som också vill se ett starkare centralt styre. Det är inte längre tal om att bojkotta den politiska processen, och motståndarna har en klar möjlighet att fälla förslaget.

Mer läsning

Annons