Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Isolera SD genom att bryta blockpolitiken

/

Annons

De borgerliga hoppas slå mot sossarna genom att debattera partitaktik i stället för sakfrågor. Vem ska regera med vem? Inte minst försöker man skrämma marginalväljare för Vänsterpartiet.

De borgerliga har länge sagt sig vara beredda att släppa fram en borgerlig regering om de rödgröna blir större än de fyra borgerliga partierna.

Det låter vidsynt. Men orsaken är att för Moderaterna är stenhård blockpolitik det enda som kan ge dem inflytande. De saknar samarbetsalternativ.

Skräckscenariot för dem är att en uppluckrad blockgräns ska ge Socialdemokraterna ”evigt” maktinnehav. Den skräcken förklarar det märkliga i att Moderaterna under Fredrik Reinfeldt, som nu vill se Sverige som en ”humanitär stormakt”, trots det redan i fyra år regerat på SD:s nåder.

Det förklarar också varför han nu – uppenbarligen – är beredd att fortsätta med detta även om det borgerliga blocket blir mindre än det rödgröna.

På annat sätt kan man inte förklara de borgerligas svängning. Nu kommer man inte att släppa fram Löfven som statsminister om han inte direkt efter valet kan visa stöd för det budgetbeslut i riksdagen som tas några månader senare.

Den rimliga hållningen för var och en som vill hålla de främlingsfientliga borta från allt inflytande, är i stället att bryta blockpolitiken vid ett valresultat där SD ges utslagsröst i den parlamentariska församlingen. Det är vad sossarna föreslår.

Detta vägrar de borgerliga småpartierna att ta till sig – i varje fall före valet.

Sant är att det inte blir lätt att politiskt finna ett sådan lösning. Men alternativet till block­överskridande samarbete är nyval. SD ska inte ges utslagsrösten.

Det borde fler än Stefan Löfven förstå.

Det kan bli så att frågan hur partierna ser på ett nyval avgör vad som sker om vi får ett oklart valresultat.

Men troligast är att de rödgröna behöver en egen majoritet för att Löfven ska kunna ta över. Det är bara att jobba på. Svante Säwén

Mer läsning

Annons