Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jämställ vänsterns politik

/

Annons

Sedan Göran Hägglund meddelade sin avgång från partiledarposten har det spekulerats i vem som härnäst kommer ta över rodret hos Kristdemokraterna. Mest populär i valdistrikten är Ebba Busch Thor, det 28-åriga kommunalrådet i Uppsala.

Det går se på saken med ett visst mått av humor. Hur KD:s högerkonservatism över huvud taget lyckas tilltala unga kvinnor kan ses som oförståeligt.

Men inte bara KD lyckas lyfta kvinnor till maktpositioner. Annie Lööf (C ) är redan etablerad på sin post, och sedan januari sitter Anna Kinberg Batra på Moderaternas tron.

FP:s Birgitta Ohlsson och Maria Arnholm är redan favorittippade som Jan Björklunds efterträdare den dag han väljer att avgå.

Det är inte helt omöjligt att Allianssamarbetet snart bara har kvinnliga parti­ledare.

Samtidigt tittar vi åt vänster, där Löfven (S), Fridolin (MP) och Sjöstedt (V) står bredvid varandra i likadana kostymer. Vänstersidans kvinnliga representation vägs bara upp tack vare Miljö­partiets språkrörsorganisation som gör att Åsa Romson tar Fridolins plats från och till.

Är högern bättre än vänstern på att lyfta kvinnor? Kanske är det så illa.

Men viktigt i sammanhanget är att komma ihåg vilken sida på höger–vänsterskalan som driver den mest jämställda politiken.

Om vänstern inte kan vara bäst på jämställd representation måste de åtminstone försöka vara bäst på jämställd politik. Med den uppställning som vi närmar oss på partiledarfronten är det nämligen bara genom att prata feministisk politik på allvar som de rödgröna kan behålla sin trovärdighet i jämställdhetsfrågan.

Ebba Busch Thor ser ut att bli Kristdemokraternas nästa partiledare. Kommer högern bli bättre än vänstern på att lyfta kvinnor?

Mer läsning

Annons