Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jobben skapas av företagen

/

Jobben är valets viktigaste fråga, enligt väljarna. Men hur skapas jobb?

Annons

Tittar man på några av partiernas utspel verkar det som att många politiker själva tror att de är de själva som är jobbskaparna. Men inga jobb skapas av en jobbgaranti. Verkligheten ser annorlunda ut.

Jobben skapas av företagen. Fyra av fem jobb skapas i små företag med färre än 50 anställda.

Småföretagarna utgör ryggraden för Sveriges tillväxt och välstånd. Nyföretagsamheten i Gävleborg har under de senaste tio åren ökat snabbare än befolkningen. 2005, under S-regeringen, startades 922 nya företag i Gävleborg. 2012 var det 1583 stycken. Något har hänt. Fler företag har startats och de anställer fler. Det är fakta som väljarna bör få veta.

I tider då stora aktörer som Ericsson och Teleperformance stänger ner sin verksamhet blir regionen än mer beroende av att de småskaliga entreprenörerna utvecklar sin verksamhet och växer. När de större arbetsplatserna skär ner sin verksamhet är det de många små företagen som anställer några få vardera som skapar vändande jobbsiffror för staden. Ingen storskalig jobbskaparpolitik från ovan behövs.

Partier som funderar i jobbskapartermer bör därför lägga sitt krut på att förenkla för företagen snarare än att starta centraliserade och statsfinansierade temporära anställningar.

För någon vecka sen berättade S att de satsar på 5000 traineejobb för unga i sjukvården. Under ett år ska arbetslösa unga arbeta i vården, 75 procent arbete och 25 procent utbildning.

Problemet är att det tar 18 månader av heltidsstudier att utbilda sig till undersköterska. Det skulle kräva sex års subventionerad anställning för att få utbildad personal.

De fem år som återstår efter att det tänkta statliga stödet är slut får vi ta för givet att kommunerna och landstingen ska stå för, en absolut lejonpart av kostnaderna för satsningen alltså.

Lita på att kommunerna och landstingen kommer att ropa på ökade riktade statsbidrag för den satsningen. Eller så löser de det med skattehöjning. Det är ingen hållbar jobbskapande politik.

I fredags lanserade S att de vill slopa undantagen i turordningsreglerna för två anställda för småföretag. Det förslaget är ett dråpslag för landets småföretagare.

Undantagen fyller en viktig funktion för företagen. Inte sällan är det de senaste rekryteringarna som har den spetskompetens som företaget behöver för sin fortsätta utveckling.

I stället för att försvåra för näringslivet, som lägger grunden för välfärden i Gävleborgskommunerna, borde det bli enklare och lönsammare att anställa och driva företag. Det skulle öka framväxten av nya arbetsgivare.

En jobbförstörarpolitik med inskränkningar av företagarnas möjligheter att bedriva sin verksamhet, riskerar att siffrorna för företagande och arbetsskapande bland dessa går ner till nivån vi hade innan alliansen kom till makten.

Mer läsning

Annons