Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Junilistan vet inte vad den vill

/
  • Junlistans Nils Lundgren kan ännu inte säga om partiet ställer upp i riksdagsvalet. Osäkerheten om vad partiet då vill åstadkomma tycks också gälla partiledaren själv.

Annons
Ställer Junilistan upp också i det svenska riksdagsvalet? Ja det får vi veta först till hösten meddelade Nils Lundgren i går. Partiets styrelse skall fortsätta diskussionen och till TT har Lundgren sagt, att ett problem är hur partiet skall ställa sig på höger/vänsterskalan. Jo tack, det kan bli nog så intressant att se hur detta lyckas.
Ett förening vars väljare består av allt från vänstermänniskor till sympatisörer en bra bit till höger om moderaterna, skall alltså enas om svensk familj- respektive näringslivspolitik, sjukvård, infrastruktur, utbildning, försvar och utrikespolitik etcetera. Grattis!
Särskilt spännande kan det bli när vi fått uppfattningen att Junilistan tycks vilja ersätta dagens EU med något slags nyliberal organisation. Att unionen i huvudsak skulle arbeta för en ohämmad frihandel. Hur ställer sig partiets vänstersympatisörer till detta månntro? Å andra sidan saknar detta kanske betydelse, i EU-parlamentet har Junilistan inte uppmärksammats för mycket mer än att dess parlamentariker inte kan frågorna och ingenting har åstadkommit. Detta är i och för sig inte så konstigt då man erövrade sina platser i parlamentet bland annat genom att vara emot den nya EU-konstitutionen och mot euron, båda företeelserna är ju frågor som EU-parlamentet inte har något att göra med. Partiet tillhör också en grupp i parlamentet som saknar inflytande, men som pikant nog välkomnar högerextrema och antisemitiska eller allmänt reaktionära partier från bland annat Polen, Italien och Grekland.
Kanske kan vi om några år säga samma sak om Junilistans grånade direktörer, som om greven respektive nöjesdirektören i Ny demokrati att de dansade en sommar. Sådan är i alla fall förhoppningen. För lika smärtsamt som Ian och Berts intåg i Sveriges riksdag, skulle det bli med framgångar på mer än fyra procent för något slags Lundgrensk/Wohlinsk Septemberlista nästa år.
För visst finns det likheter: samma skriande brist på idéer, ideologi och stabil politisk plattform, samma grovt förenklade budskap och samma spel på människors känslor av vanmakt och missnöje. Populism kort sagt. Mer än så vet vi inte om vilken politik Junilistan skulle stå för i Sverige och att som politiker veta vad man vill är absolut nödvändigt. Det är ingen förmildrande omständighet att den kunskapen tycks saknas också i nyss nämnda parti.

Mer läsning

Annons