Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kalla saker vid dess rätta namn

/
  • Stefan Löfven på besök i Kina. Här tillsammans med premiärministern  Li Keqiang.

Är Kina en diktatur?

Annons

På fredagen ställde Sveriges radio frågan till statsminister Stefan Löfven när han inledde sitt besök i Kina.

Löfven darrade på manschetten. Diktatur ville han inte kalla Kina. I stället sa han:

– Kina är en enpartistat. Jag håller inte på att sätta etiketter på länder utan det är en enpartistat som inte har val. 

En diktatur med andra ord. Det finns nämligen ingen demokrati som bara tillåter ett parti och som inte regelbundet håller fria och allmänna val. Förr i tiden brukade kommunistdiktaturer ofta kallas för "folkdemokratier" av personer som av någon anledning hyste sympati för de kommunistiska enpartistaterna – men det är knappast det som avses i det här fallet.

I de flesta fall är det faktiskt inte så svårt att avgöra om ett land är en demokrati eller en diktatur. Så när politiker duckar och väljer att undvika att kalla saker vid dess rätta namn så handlar det förstås inte om okunskap.

Ibland kan det i stället handla om diplomati; syftet är då att inte i onödan förolämpa ett land som man vill ha diplomatiska förbindelser med.

Ibland kan det handla om att man är rädd för konsekvenserna; som att svenska företags möjligheter att exportera minskar.

Men ibland måste politiker faktiskt våga ta bladet från munnen och våga stå upp för demokrati och mänskliga rättigheter, även om det är obekvämt, skapar dålig stämning eller till och med drabbar Sverige ekonomiskt.

Har Löfven fått kalla fötter efter att utrikesminister Margot Wallströms berättigade kritik av Saudiarabien fått negativa ekonomiska följder för Sverige? Hoppas inte. Snarare borde Wallström och regeringen få stöd av världens samlade demokratier. Tyvärr verkar det inte ske. Som den konservativa brittiska tidskriften The Spectator skriver i sitt senaste nummer: "When a politician tries to campaign for the rights of women suffering under a brutally misogynistic clerical culture she isn’t cheered on but met with an embarrassed and hugely revealing silence."

Mer läsning

Annons