Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kan Reinfeldt återkomma?

/

Annons

Tanken slog mig redan på valnatten, när jag i en sen timme, som den politiska nörd jag är, satt och kollade in valresultat.

Men jag har inte vågat skriva den. För det har lite väl mycket av konspirationsteori över sig.

Det är fortfarande svårt att förstå hur Fredrik Reinfeldt tänkte när han valde att avgå på valkvällen.

Valresultatet var visserligen en rejäl käftsmäll mot hans egna Moderater. Men det parlamentariska läget blev samtidigt så oklart att inget parti kunde ha råd att gå roderlöst under hösten och vintern.

Att tolka valresultatet som en smäll mot Fredrik Reinfeldts eller Anders Borgs personer är också svårt. Jag gillar ingen av dem. Men det mesta tyder väl på att Moderaternas resultat varit ännu mycket sämre utan de två som nu lämnar skutan.

Självklart finns det både rim och reson i Reinfeldts förklaring, att det räcker nu, och att han aldrig lovat att bli oppositionspolitiker igen. Åtta år till – fyra i opposition och fyra i en (eventuell) ny regering, är för mycket, säger han.

Det är hans förklaring till att han inte deltar i de politiska sonderingar som nu gjorts med talmannen.

På DN:s liberala ledarsida väckte så Erik Helmerson i torsdags den tanke jag själv inte vågat beskriva. Den går ut på att Reinfeldts snabba och väldigt o-reinfeldska avgångsbesked, egentligen är taktiskt betingat.

Valresultatet blev sådant att svåra politiska konvulsioner var lätt att förutse.

Det blir inte lätt att bilda en rödgrön regering. Och om det som det nu ser ut blir lättare än väntat, så återstår i alla fall prövningen i riksdagen som – om blockpolitiken som Moderaterna vill upprätthålls –kommer att ge SD möjlighet att avgöra om varje regering ska falla eller inte.

Då, menar Helmerson (jag väljer att skylla på honom), kan Reinfeldt återkomma med hänvisning till ett parlamentariskt kaos och att ”nationen” behöver honom.

Nu vet vi därtill att den extrastämma som Moderaterna utlyst för att välja ny Moderatledare äger rum först sjunde mars.

Ingen av de kvinnliga kandidater som nu förs fram som förslag till posten som Moderatledare har därmed tillträtt om de borgerliga ger SD chans att vid budgetomröstningen i december fälla regeringen Löfven.

För då kommer nyvalet tidigare. Och en återuppstånden Fredrik Reinfeldt kan förstås för en och annan väljare framstå som en lösning på ett parlamentariskt kaos.

Nu förstår Du själv varför jag inte fört fram denna tanke offentligt tidigare. Det handlar om en klockren konspirationsteori.

Det som talar för att den är sann, är Moderaternas strategiska problem när nu SD vuxit sig starkt samtidigt som Moderaterna väljer att inte samarbeta med SD. Utan blockpolitik har M problem. Då kan man behöva ett kaos för att – Gud förbjude – öppna dörren för SD.

Mer läsning

Annons