Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karin Bergkvist: Gör er av med gamla mynt, säger Riksbanken – men hur ska vi bära oss åt?

Den sista juni blir ett antal äldre mynt och sedlar ogiltiga att betala med och Riksbanken uppmanar nu alla att växla in pengarna innan det är för sent. Men det är lättare sagt än gjort.

Annons

Dags att lämna in gamla mynt. Men det är inte det lättaste.

Efter den 30 juni 2017 är de äldre 1-, 2- och 5-kronorsmynten samt de äldre 100- och 500-kronorssedlarna ogiltiga att betala med. Det betyder att det börjar bli bråttom att göra sig av med gamla kontanter som ligger och dräller där hemma. Enligt Riksbanken finns det fortfarande äldre mynt till ett värde av två miljarder kronor och äldre sedlar till ett värde av 13 miljarder kronor kvar ute i Sverige.

Mynten väger 9 500 ton, lika mycket som åtta stycken Vasaskepp. Sedlarna skulle täcka hela 70 fotbollsplaner, lagda sida vid sida, skriver Riksbanken på sin hemsida för att förtydliga vikten av att vi växlar in våra kontanter.

Med mindre än två månader kvar till deadline är vi många som börjar rafsa i gamla burkar och barnens spargrisar ska tömmas på slantar som förvärvats genom åren.

Men det finns ett problem, nämligen det faktum att det är svårt, rentav omöjligt på sina håll, att växla in pengarna. De banker som faktiskt hanterar kontanter tar emot mynt från egna kunder, den som har "fel" bank har ingen möjlighet att få hjälp. På mindre orter är risken stor att det inte finns någon möjlighet alls att växla. En del hyggliga handlare i de större livsmedelsbutikerna kan tänka sig att växla in kontanter, men många säger nej. Återstår att använda kontanter att betala med – men det är inte ens alla handlare som vill ta emot stora summor i småpengar.

De har inte – till skillnad mot vad många fått för sig – ingen skyldighet att ta emot kontanter. (Ett inlägg som cirkulerar på Facebook påstår att det är brottsligt att vägra ta emot Riksbankens sedlar och mynt som betalning för en vara eller tjänst. Det stämmer inte.)

Således är vi som innehar åtta Vasaskepp i kontanter hänvisade till att lösa kontanterna bäst vi vill. En perifer fråga kan tyckas, men likväl extremt irriterande.

När de gamla 20-, 50- och 1000-kronorssedlarna blev ogiltiga den sista juni förra året var det fortfarande fantasisummor i sedlar som aldrig växlades in. Det kommer inte att bli bättre den här gången.

Sverige har det mest kontantlösa samhället i världen, utvecklingen har gått otroligt fort. Ungefär en femtedel av alla betalningar i Sverige görs med kontanter, men användningen minskar för varje år och Riksbanken förutspår att det svenska samhället kan vara helt kontantlöst om 15 år.

Vid sidan om kortanvändningen finns bland annat Swish som används flitigt på ställen där man annars tvingats ha kontanter med sig. Den tekniska utvecklingen har fött nya betallösningar som många av oss teknikvänligt inställda konsumenter ivrigt anammar.

Den minskade kontanthanteringen har stora fördelar, inte minst ur en säkerhetsaspekt.

Läs mer: PRO upprörs över kontantstopp – men personalens säkerhet är väl ändå viktigast?

Men det kontantlösa samhället slår helt olika. Landsbygden drabbas hårdare när banken på orten (i bästa fall finns kanske en bank där) inte tar emot kontanter.

Det är inte bara en geografisk fråga utan är också en generationsfråga. För den vars ögon börjar bli lite grumliga kan det vara svårt med kortläsarnas små, pillriga knappar eller att använda sig av mobilen för att betala. Nej, det är inte svårt att begripa varför många äldre tycker att det är enklare att använda sig av kontanter istället.

Där finns mycket som såväl banker som handel kan fundera på. Hur ska man göra modern, kontanlös teknik tillgänglig för alla?

Men än så länge är Sverige inte kontantlöst och därför bör såklart bankerna tillgodose sina kunders behov av kontanter. Det allra minsta man kan begära är åtminstone att vi får möjligheter att växla in våra gamla kontanter.

Läs mer: Svårt sätta in mynt på banken – Björn Tång blev av med 3 000 kronor

Mer läsning

Annons