Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kärnkraft det bästa alternativet

/
  • Två av Ringhals fyra reaktorer kan komma att stängas i förtid.
Annons

En vikande lönsamhet och ökade kostnader är enligt Vattenfall orsaken. Nu är det ingen dramatisk förändring då Ringhals tekniska livslängd annars skulle ha gjort att reaktorerna skulle ha stängts fem år senare, år 2025. En nedstängning förutsätter att också Eon, den andra delägaren, är med på tåget.

Beskedet kommer säkert som en skänk från ovan för regeringen som internt är minst lika splittrade i kärnkraftsfrågan som Alliansen var på sin tid. Det är ingen hemlighet att många näringslivsvänliga socialdemokrater med rötterna i industrin – till exempel statsminister Stefan Löfven – är mer positiva till kärnkraften än vad miljöpartister i allmänhet är. Att MP nu kan peka på att reaktorer ska avvecklas samtidigt som S kan säga att det inte är politiska beslut som ligger bakom, är förstås en idealisk situation för båda parter.

Det är dags att på allvar inleda diskussionen om Sveriges framtida energiförsörjning. I takt med att dagens kärnkraftverk börjar närma sig slutet på sin livslängd så måste vi göra ett vägval: Ska vi bygga nya kärnreaktorer eller räcker det med sol, vind och vatten?

Försvinner kärnkraften så försvinner drygt 40 procent av den svenska elproduktionen. Till delar vägs det upp av att, främst, vindkraften expanderat kraftigt de senaste åren och en fortsatt utbyggnad är planerad. Men vindkraften stöter på stort motstånd från markägare och boende i områden som gått från att vara natursköna till att nu vara proppfulla med fula och högljudda snurror.

Det är lätt att se framför sig att en minskad elproduktion kommer att leda till höjda elpriser, något som inte minst skulle påverka oss längs Norrlandskusten med en omfattande elberoende industri hårt.

I en tid när klimathotet är den allt annat överskuggande miljöfrågan så framstår det som bakvänt att fasa ut en energikälla som är relativt klimatvänlig. Klimatfrågan är global och även om de fossila bränslena är i stort sett icke existerande i Sverige så är den vanligt förekommande i stora delar av Europa.

Ur klimatsynvinkel vore det bättre att straffa ut kol och olja med höga avgifter samtidigt som den förhållandevis klimatvänliga kärnkraften får ersätta bortfallet.

Mer läsning

Annons