Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kinberg Batras resa blir inte lätt

/
  • Moderatledaren Anna Kinberg Batra är berömd eller snarare beryktad för sitt uttalande om lantisars förmåga att tänka. Nu kommer Fjällgate som grädde på moset.

Annons

Det nya misstaget kallas Fjällgate, som i sin tur påverkas av lantisuttalandet. Anna Kinberg Batra har hamnat i blåsväder igen. Men vi börjar lite längre tillbaka i tiden.

En gång i tiden trodde jag att det skulle bli möjligt för Mona Sahlin att bli statsminister trots Tobleroneaffären. Jag såg hennes lysande framträdande när hon hösten 1995 tog timeout och tänkte att det här rimligen borde blåsa över. Jag fick väldigt fel där. Femton år senare, när hon verkligen stod som statsministerkandidat, visade det sig att denna affär fanns kvar i allmänhetens sinne.

En del i detta är att hon är kvinna. Hon är därtill en kvinna som aldrig varit rädd att sticka ut hakan. För detta mötte hon en kampanj som nära nog övergick till förföljelse. Inte i första hand i de riktiga medierna, men på nätet och på insändarsidorna var de osakliga angreppen otaliga. Sahlins nuvarande post som samordnare i arbetet mot politisk extremism förefaller vara en nivå där drevet har lagt sig, och hon kan utnyttja sin kompetens till Sveriges bästa.

Hur ska det då gå för Moderaternas nya partiledare, Anna Kinberg Batra? Det första månaderna har mest bestått i tystnad. När hon nu uppmärksammas, så gör hon det för en groda som direkt för tanken till det som först gjorde henne omtalad. Det var uttalandet från 1998 att "Stockholmare är smartare än lantisar". Bakgrunden var att hon försökte bli politisk företrädare för Stockholm. Hon tänkte inte då på hur det i ett senare skede skulle kunna påverka en karriär på riksplanet.

Uttalandet är så dumt att upprördheten är självklar och kritiken välriktad. Men till saken hör att Kinberg Batra upprepade gånger har bett om ursäkt och kallat det sitt största politiska misstag.

Nu är hon ledare för Moderaterna som ännu är starka i Stockholm, men som har stora problem ute i landet. Hon har personligen en uppförsbacke att hantera. Och då måste man uppenbarligen vara felfri. För när Kinberg Batra på plats i skid-VM-staden Falun, så råddar hon till det ordentligt när hon utnämner Dalastaden till en "fjällkommun". Det är nämligen så där 20 mil till fjällen från Falun.

Ett sånt misstag skrattas lätt bort – minns kungens kära Örebroare i Arboga. Men om Fjällgate, som det redan kallas läggs till uttalandet om lantisars förmåga att tänka, så blir det förstås oemotståndligt komiskt – och då Inte bara för sosseredaktörer.

Så frågan är öppen: hur kommer det att gå för Kinberg Batra? Att vara charmig hos Skavlan är en sak. Att var en som folk irriteras på eller närmast skrattar åt är betydligt svårare.

Mer läsning

Annons