Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klippning räcker inte

Annons
Det har ansats en del i nacken, luggen har jämnats till och sidorna har klippts upp rejält. Nu har Socialdemokratiska ungdomsförbundet (SSU) friserat sina siffror över medlemsantalet kalufsen har nämligen visat sig till stor del bestå av löshår.
Resultat av den så kallade storstädning som gjorts är följande: Från 29 171 medlemmar år 2004 till 19 757 medlemmar 2005 i dag skulle SSU alltså ha snudd på 20 000 betalande medlemmar? Detta innebär visserligen en minskning med 32 procent men den uppgiften är lika fullt tveksam. Det skulle förvåna om SSU kunde redovisa ens 15 000 betalande medlemmar. I övrigt är förbundssekreterarens, Saara Helge Vikmångs, beskrivning av de upplåsta siffrorna veckans understatement. I ett pressmeddelande kallas fusket för \"felaktigheter i medlemshanteringen\".
Att fusket inom SSU är så omfattande förvånar få politiskt intresserade. Vad det handlar om är omoral i dubbel bemärkelse. Skattebetalarnas pengar skall inte ges som bidrag till organisationer med icke existerande medlemmar.
Den djupa principlösheten i detta blir bottenlös då ett annat syfte har varit att hålla kvar ungdomsförbundets högerfalang vid makten på falska mandat baserade på uppblåsta medlemssiffror. Länge har ryktet löpt om att förbundets \"höger\" med olika finter och knep gjort allt för att säkra den exekutiva makten. Fifflet med medlemssiffror är uppenbarligen bara delar av det smussel som präglar SSU som organisation.
I december i fjol levererade Upsala nya tidning det \"stora avslöjandet\": Ardalan Shekarabi hade ett hemligt konto som hjälpte honom att säkra ordförandeposten 2003. DN följde upp med att kampanjkontot administrerades via en hemlig SSU-grupp, pengarna kom till råga på allt från ett integrationsprojekt och gick bland annat till att betala för taxiresor, krogbesök och spritinköp. Shekarabi kunde dessutom hantera summorna via sitt eget personkonto. I år har det visat sig att i stort sett samtliga SSU-distrikt angivit för höga medlemstal när man ansökt om pengar hos landsting, kommuner och statens ungdomsstyrelse. Människor har utan att ha haft en aning om det visat sig tillhöra olika SSU-klubbar. En del SSU-distrikt har valt att betala tillbaka bidrag andra riskerar nu åtal för bedrägeri.
För att komma tillrätta med myglet i SSU behövs mer än vad som hittills gjorts. Frisyren borde snaggas en vanlig klippning räcker inte.

\"Taxiresor, krogbesök och spritinköp

Mer läsning

Annons