Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klokt att lyssna på forskningen

Annons

Föredrag Justitieministern Beatrice Ask i den förra moderata regeringen kämpade hårt för strängare straff. Mot all forskning och till och med mot den allmänna opinionen körde hon en lätt väg. Allt skulle ordnas med längre straff.

USA, som ofta sägs vara Sveriges mönster, har 5 procent per 1000 invånare i fängelse till skillnad från Sverige som har ca 0,5 procent. Förutom att det är omänskligt att ha så många inlåsta så länge, är det också väldigt dyrt för skattebetalarna. Inget visar heller att det påverkar brottsligheten.

Vad säger då forskningen?

Häromdagen var jag på ett föredrag av kriminologen och professorn Felipe Estrada vid Stockholms Universitet Han startade med att återigen understryka att brottsligheten i förhållande till befolkningen inte alls stiger. Det har många svårt att ta till sig eftersom vi får så många uppseendeväckande tidningsreportage hela tiden om till exempel grov organiserad brottslighet, om nätbedrägerier och misshandel.

All forskning visar också att längre straff inte lönar sig. Det är andra mekanismer som är avgörande. Att man får ett jobb, att man får en bostad att man får en partner eller kanske till och med att man blir frälst.

Eller att man helt enkelt bestämmer sig.

Sedan övergick han till att redovisa en av de största utredningar, som gjorts i Sverige. Om hur det gått för alla födda 1953, bosatta i Stockholm vid 10 års ålder och fram till 2006.

Alla ungarna intervjuades och de hade som mål att få leva med en partner och ha ett bra jobb. Det är säkert ganska likt över tiden.

När man senare kontrollerade i alla register visar det sig att vissa omständigheter verkligen påverkar om man blir kriminell eller inte. De flesta tonåringar medger att de begått brott. Det intressanta är vilka, som fortsätter och vilka som slutar.

Dåliga skolresultat, barnfattigdom och besvärliga uppväxtförhållanden finns nästan alltid i grunden för de som fortsätter sin kriminella bana. Just därför har vi alltid kämpat för bra skolor, bra förskolor, barnbidrag och allmänna utjämnande förhållanden.

Därför är det viktigt att vi nu i regeringsställning igen lyssnar på forskarna och återupprättar en skola för alla och minskade klyftor för att bekämpa att människor blir brottsliga.

Mer läsning

Annons