Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommer robotarna att ta våra jobb?

/

Annons

I veckan kunde vi läsa i ST om en ny "desinficeringsrobot" som testas på Sundsvalls sjukhus. Med hjälp av ultraviolett strålning ska multiresistenta bakterier dödas av roboten. Mona Kaarle, enhetschef vid städavdelningen, sa till ST:

– Roboten gör jobbet på cirka 30-45 minuter. I stället för att smittstäda går man sedan in och gör en normal städning. Det sparar tid och det sparar armar.

Robotiseringen av sjukhuset städavdelning är ett tecken i tiden. Forskare uppskattar att robotar inom 20 år kommer att kunna utföra mer än hälften av de arbeten som vi människor i dag gör. Erik Brynjolfsson och Andrew McAfee driver i sin bok "Race Against the Machine" tesen att det inte bara, som tidigare, är lågkvalificerade arbetsuppgifter som automatiseras, utan att även mer krävande arbetsuppgifter.

Förarlösa flygplan och bilar finns redan även om dess användning än så länge är begränsad. Tekniken fungerar bra, att den inte används mer beror på att vi människor ofta känner en rädsla för att överlämna oss helt i teknikens händer. Detta trots att bland det farligaste som finns i trafiken är bilister som ägnar sin uppmärksamhet åt annat än bilkörningen, som att skicka SMS eller fippla med bilstereon i stället för att hålla ögonen på vägen.

Handel med aktier, valutor och andra finansiella instrument är ofta automatiserad och sker på ett ögonblick.

Översättning av text från ett språk till ett annat kan redan i dag göras med maskiner. Även om resultatet ofta är komiskt dåligt så visar det sistnämnda ändå på potentialen i den nya tekniken, det finns ingen anledning att betvivla att morgondagens datorer och robotar kommer att klara långt mer än vi i dag är kapabla att föreställa oss.

Det är lätt, kanske rent av naturligt, att känna en viss oro för den här utvecklingen: Vad ska vi människor jobba med i framtiden när robotar kan utföra allt fler av våra arbetsuppgifter? Samtidigt ska vi inte blåsa upp detta som ett stort hot, snarare är det en möjlighet.

Historien lär oss att stora tekniksprång under en övergångsperiod förvisso kan ställa yrkesgrupper utan jobb, men att människans uppfinningsrikedom och kreativitet gör att vi snart anpassar oss till den nya situationen.

Till exempel så gjorde den nya teknik som effektiviserade jordbruket många människor som tidigare ha ägnat sina liv åt att arbeta på fälten arbetslösa. Så här i efterhand är det emellertid svårt att se det som någonting negativt. Det frigjorde arbetskraft som kunde ta jobb i de framväxande industrierna.

Industrirobotar har sedan många år underlättat och effektiviserad det tidigare ofta manuella och tunga jobbet inom industrin. Det har bidragit till industrins kraftiga produktionsökning.

En lång rad av de yrken som har utförts i historien är i dag automatiserade, det är inte en utveckling att sörja. Effektivisering är en förutsättning för ekonomisk utveckling.

På samma sätt som en person som levde vid det förra sekelskiftet inte kunde föreställa sig många av de yrken som i dag finns så är det rimligt att tänka sig att vi inte kan föreställa oss vad människor kommer att jobba med i framtiden.

Robotiseringen är därför en utveckling att välkomna snarare än att frukta.

Mer läsning

Annons