Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kontanter, kontakter och korruption

Annons
I en intervju i SVT:s aktuellt i tisdags förklarade moderatledaren Fredrik Reinfeldt att partiet har övergett kravet på marknadshyror och nu ställer upp på socialistiska hyresregleringar. Konsekvenserna av denna reglering blir som så ofta tvärtemot vad som avsågs när den infördes. Tanken var att även låginkomsttagare skulle kunna få bra bostäder i attraktiva lägen till rimliga kostnader. En mycket sympatisk tanke så klart. Men som så ofta är det som tycks bra i teorin inte alltid lika lyckat i praktiken.
Hyresmarknaden är en synnerligen dåligt fungerande marknad, mycket tack vare just hyresregleringarna. För den som vill få ner sin boendekostnad finns det inget bra alternativ. Oavsett om du väljer att bo i ett av stadens ytterområden eller om du bor mitt i centrala Stenstan så är hyrorna ungefär desamma. Om vi jämför med marknaden för bostadsrätter så fungerar den mycket bättre. Bostadsrätter i de attraktiva lägen är dyrare än bostadsrätter i lägen där efterfrågan är mindre. Det vill säga det är utbud kontra efterfrågan som avgör priset. Därmed kan den som vill köpa en billig bostad välja att göra det.
Den goda tanken som en gång fanns med hyresregleringarna har kommit att utvecklas till ett system där låginkomsttagare i dag istället för att få rimliga bostadskostnader får betala höga hyror för oattraktiva lägenheter får betala dyrt för att subventionera lägenheter i attraktiva områden. Och detta på en marknad som kan sägas styras av trebokstavskombinationen kkk (kontanter, kontakter och korruption). Utan ett eller flera av dessa k-ord är det i stort sett omöjligt att få en hyreslägenhet i de mest attraktiva lägena. Har du kontanter kan du köpa dig ett svart kontrakt, har du kontakter kan du med lite tur få en fin lägenhet och har du någon släkting som är socialdemokrat eller fackpamp så är chansen stor att du har en gräddfil till de attraktiva bostäderna. Men har du inget av detta få du snällt stå kvar i bostadskön och hoppas på att det någon gång blir din tur.
Då det redan i dag är så att de bäst bemedlade som får möjligheten att bo i de mest attraktiva bostäderna är det inte orimligt att införa marknadshyror. Det är svagt av det förment nya arbetarpartiet att överge kravet på marknadshyror.

\"För den som vill få ner sin boendekostnad finns det inget bra alternativ

Mer läsning

Annons