Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Köpta för amerikanska dollar?

Annons
Hustrun och barnen till två fängslade kubanska dissidenter, Jorge Luis García Tanquero och José Luis García Paneque har blivit trakasserade av sin omgivning och av säkerhetspolisen. Deras barn mobbas, fruarna hotas. Om detta finns en liten nyhetsnotis på siten cubanet.org.
Det är ingen stor sak, bara en liten verklighetskontakt med vardagslivet på Kuba. Liknande sker varje dag. Deras makar är dömda för politiska aktiviteter, och greps och fängslades i den stora razzian mot den kubanska demokratirörelsen våren 2003.
En handfull av de drygt 80 demokratiaktivister som greps och fängslades med hårda domar mot sig våren 2003 har släppts ur fängelset. En av de mer kända av dessa är Raul Rivero, journalisten och poeten. Jag träffade honom nyligen på bokmässan i Göteborg. Det var ett kärt återseende.
Vi har träffats några gånger tidigare i Havanna. Rivero dömdes till 20 år fängelse för, som det heter på revolutionens oefterhärmliga språk \"handlingar mot statens självständighet eller territoriella integritet\". Han är demokrat. Sedan 1960-talet har Rivero varit en beundrad man. I början på 1990-talet började han arbeta öppet mot diktaturen och hyckleriet. Han grundade bland annat nyhetsbyrån Cuba Press som var, och fortfarande är, i en samlingspunkt för god oberoende journalistik. Rivero bannlystes, till och med en journalist som läste han dikter i radion sparkades från sitt jobb.
Efter domen och fängelsestraffet 2003 blev han den mest uppmärksammade samvetsfången på Kuba. Amnesty International, Human Rights Watch, Reportrar utan gränser, Pen-klubben med flera människorättsorganisationer kämpade för att hans frihet.
Han släpptes ur fängelset i november 2004 på grund av riktigt risig hälsa. Han erbjöds gå i exil, något som han vägrat tidigare, men denna gång bestämde han sig för att lämna sitt älskade Kuba. Han bor nu i Spanien och är för närvarande sysselsatt med att skriva om sin tid i Castros fängelse. Till Kuba reser han inte förrän Castroregimen är borta.
När han besökte bokmässan medverkade han i några seminarier. Det bisarra inträffade att Svensk-kubanska föreningen ledning, fanns på plats och delade ut flygblad där Rivero utpekades vara CIA-agent!
Det är inte första gången sådant händer. De har som vana att sprida regimens lögner. I all sin uselhet säger sådana handlingar väldigt mycket om karaktären på den sammanslutningen. I deras värld är ju även till och med Lars Ohly del av den amerikanska konspirationen mot Kuba.
I deras värld kan inte kubaner tänka själva, utan regimkritik, demokratisk övertygelse och politisk engagemang är köpt för dollar. Det är ett djupt kränkande, och rasistiskt, betraktelsesätt. Varför är kubanska socialdemokrater inte äkta socialdemokrater?

Mer läsning

Annons