Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kosovo i vakuum

/

Annons
I sex år har Kosovo levt som i ett vakuum. Efter kriget 1999 tog FN över styret i provinsen, som till största delen befolkas av albaner men på pappret tillhör Serbien. Dels har det handlat om rädsla för att skapa nya problem på Balkan, dels berodde det på att det inte fanns några enkla lösningar. Här hade man en stor albansk befolkningsmajoritet som ville se ett självständigt Kosovo, något som var helt oacceptabelt för Serbien. Alltså var det enklare att låta FN styra.
Resultatet har blivit en alltmer frustrerad befolkning. Flertalet invånare lever av jordbruk, som ofta sköts ineffektivt och inte kan föda hela befolkningen. Trots omfattande bistånd till återuppbyggnad finns en utbredd fattigdom och arbetslösheten är mycket hög. Dessutom har krig och fattigdom bidragit till att göra brottsligheten till ett stort problem. Till detta kommer svårigheten att få nya investeringar till Kosovo. Vem vill satsa när man inte vet vem som bestämmer i morgon?
I mars 2004 utmynnade all frustration i svåra upplopp riktade främst mot serberna men delvis också mot UNMIK. FN ses av många som en ny överklass med högre löner och bättre levnadsvillkor än lokalbefolkningen. Serberna anser också med viss rätt att FN misslyckats med att garantera deras säkerhet.
Efter förra vårens oroligheter beslutade FN att skynda på processen om Kosovos framtid. FN har haft som krav att demokratiska reformer genomförs innan verkliga förhandlingar om områdets framtida status kan inledas. Reformverksamheten har nu hunnit så pass långt att FN tycks villigt att börja förhandla till hösten. Nyligen fick norrmannen Kai Eide i uppdrag att göra en grundlig genomgång av läget i Kosovo. Ger han grönt ljus ska en medlare utses av FN för att försöka en permanent lösning.
Men medlaren kommer att få en svår uppgift. Serbiska politiker har enats om att gå med på \"allt utom full självständighet\" för Kosovo. Med tanke på Kosovos symbolvärde för serberna skulle ingen politiker våga lämna det ifrån sig. Skulle FN \"köra över\" serberna och ge Kosovo självständighet finns risken att serberna helt vänder sig bort från Europa. För kosovoalbanska politiker gäller bara självständighet. Alla försök att hålla kvar provinsen i någon form av konstlad union skulle riskera att leda till oroligheter. Den senaste tidens lugn beror till stor del på kosovoalbanernas förväntningar på förhandlingarna. Under ytan finns fortfarande en djup misstro.
I flera olika förslag till lösning ses ändå självständighet för Kosovo i en eller annan form som det bästa alternativet. I ett av dessa föreslås självständighet tillsammans med övriga länder i västra Balkan inom ramen för EU. Kanske skulle Serbien lättare kunna acceptera ett självständigt Kosovo om de båda var EU-medlemmar? Men detta ligger långt fram i tiden, och då vill det också till att EU löser sina interna problem.

Mer läsning

Annons