Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kraftfulla slag i luften

Annons

Sossarna ska inte lyckas splittra oss. Vi ska hålla ihop och ta makten 2018. Ungefär så motiverade de borgerliga partiledarna det rätt märkliga beslut som kallas decemberöverenskommelsen. Missförstå mig inte. Överenskommelsen var bra för Sverige. Den fråntar nyfascisterna i Sverigedemokraterna det mesta av inflytandet. Men för de borgerliga innebär överenskommelsen att man frånhänder sig en stor del av det politiska inflytande valresultatet gav, i väntan på nästa val.

Fördelen enligt de borgerliga är att om vi då håller ihop, så kan vi ta över efter nästa val. Och under tiden kan vi ge sossarna både ett och två nålstick (även om det måste ske med hjälp av SD). Ett sådant är tänkt att gälla skolan.

I detta läge går de borgerliga fram med det ståtliga kravet: Betyg för fjärdeklassare. Den svenska skola som under så många år tappat i alla internationella jämförelser, ska rustas upp genom att tioåringar får betyg! Låt mig uttrycka det milt: Jag är skeptisk!

Jag är så skeptisk att jag inte tror att det blir ett stort problem vare sig reformen genomförs eller inte. Sant är nog att några elever kommer att drabbas. Världen är full av tappade sugar. Och alltför många som hade haft en chans att ta nya tag, kommer att tappa sugen när betyget inte stämmer med de egna förväntningarna. För de flesta kommer det att ordna sig ändå, Ungar är förunderligt bra på att hitta nya lösningar. De andra får vi väl hjälpa om olyckan är framme och de borgerliga får som de vill.

Men själva grundidén att betyg i fjärde klass över huvud taget skulle lösa något problem, är svårt att tro på. Det tror nu inte skolforskarna heller. Men det väljer å andra sidan både folkpartister och moderater att bortse ifrån. Forskare är bara värda att lyssna på när de passar in i den partipolitiskt bestämda mallen. Lite sorgligt är det.

Nu visar det sig att både Centerpartiet och Kristdemokraterna ställer sig tveksamma till förslaget. Man vill i varje fall utvärdera hur det gått när sjätteklassarna nu fått betyg. Är det inte rätt rimligt? När de borgerliga nu tar strid för skolan med ett kraftfullt slag i luften, så är man oense! Ridå!

Mer läsning

Annons