Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Kriget mot terrorn” har orsakat Iraks och Syriens kaotiska läge

/

Annons

För republikanerna i USA, har det gått så långt att bara den som själv utsatts för tortyr, väljer att protestera mot den – när det handlar om tortyr i amerikansk regi, beordrad av den republikanske presidenten George W Bush och hans vice Dick Cheney.

Den som sagt ifrån är den presidentkandidat som förlorade valet mot Barack Obama 2008 – senator John McCain – som i fem och ett halvt år var krigsfånge i Nordvietnam sen han skjutits ner under ett flyguppdrag i CIA:s regi.

McCain erkänner problemet som annars ses lättare av den demokratiska sidan. Uppenbarligen har den färska rapporten om tortyr i CIA:s regi, nu blivit offentlig därför att högern, republikanerna, snart tar över majoriteten i kongressen.

Utredningen kallar de amerikanska förhörsmetoderna brutala och ineffektiva. Då talar man om sånt som skendränkning, sömnbrist, nedkylning, slag och hot.

Och resultatet? Enligt ordföranden i underrättelseutskottet Dianne Feinstein fick man bland annat fram rent vilseledande uppgifter. I inget av de 20 fall där CIA uppgivit sig kunna lösa fall med hjälp av uppgifter från tortyr, har uppgifterna visat sig stämma.

Klart är att president Obama misslyckats med sina uttalade ambitioner att ändra på systemet. Inte minst hans fortsatta drönarprogram som ständigt dödar civila står i strid med vad han tidigare sagt.

Samtidigt har han han försökt och så sent som i förra veckan släpptes ett antal fångar från Guantanamo när de togs emot i Uruguay.

Men problemet med Bushs ”krig mot terrorismen”, är större än aldrig så allvarliga saker som tortyr.

Som DN:s Michael Winiarski skrev i onsdags:

”Bushs krig mot terrorn har också också sipprat ut som ett långsamt droppande gift i andra delar av världen.” Något vi i Sverige fick veta när det avslöjades att två egyptier hösten 2001 med hjälp av CIA skickades från Sverige på ett sätt som strider mot all anständighet. Polska myndigheter brottas fortfarande med problem som dessa om än i betydligt större skala.

Men allra värst är detta: ”Det kan aldrig göras ogjort. ... Den mest uppenbara följden ... är det allt värre våld och kaos som Irak, Syrien och övriga Mellanöstern drabbats av under de senaste åren, skriver Winiarski.”

Kriget förvärrade – som så ofta – problemen snarare än att lösa dem.

Mer läsning

Annons