Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kriminella symptom

Annons
När LO:s företrädare i går på Dagens Nyheters debattsida försökte förklara hur de vill att den illegala arbetskraftsinvandringen skall bekämpas så blir det, trots säkerligen goda intentioner, ändå pannkaka. LO vill göra det "mer riskabelt och mindre lönsamt" för arbetsgivare att anställa illegal arbetskraft. Detta skall ske genom att arbetsgivarna blir skadeståndsskyldiga till arbetarna ifall de blir påkomna. Tror LO verkligen att den illegala arbetskraftsinvandringen blir mindre om villkoren för dessa arbetare blir bättre? Dessutom genomsyras debattartikeln av en otäckt insinuant underton där invandrade arbetare jämförs med prostituerade och arbetsgivarna med hallickar som bara är ute efter "profit". Det säger en hel del om hur arbetarnas fackförbund ser både på invandrare och på sin motpart på arbetsmarknaden, arbetsgivarna.

Skadeståndet som LO vill utdöma skall utgöra mellanskillnaden mellan det som betalats och det som borde ha betalats ifall allting hade gått rätt till. Frågan är då om inte detta kommer att leda till att arbetsgivare tycker att det är värt att chansa. Anställ en "illegal" arbetare och betala i allra värsta fall lika mycket som du med nödvändighet måste betala om du anställer "legal" arbetare.

Frågan LO verkligen borde ställa sig är varför det finns så många svenska företag som känner sig tvingade att anställa illegal arbetskraft. Det är vår bestämda uppfattning att praktiskt taget alla företagare skulle vilja anställa sin personal vitt om de bara hade de ekonomiska förutsättningarna för att göra det. Till skillnad från LO:s företrädare har vi nämligen en positiv på företagande och ser inte arbetsgivare som en grupp vars intressen står i ett motsatsförhållande till arbetstagarnas. Denna klassanalys som LO företräder gör mer ont än gott. Problemet för de svenska arbetsgivarna är att det är alldeles för dyrt att anställa personal. Och detta beror inte på att lönerna är för höga, utan på att löneskatterna, det vill säga sociala- och arbetsgivaravgifter pressar upp kostnaden för att anställa personal. Skulle dessa skatter och avgifter sänkas, skulle dels fler människor gå från bidrag till arbete, dels skulle fler arbetstagare gå från svart till vitt arbete.

För att citera rödvinspoeten och sångaren Lars Winnerbäck, LO:s förslag "är att kriminalisera symptomen medan sjukdomen sprids".

"en otäckt insinuant underton

Mer läsning

Annons