Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Debatten om samernas rättigheter präglas av okunskap

Annons

Ledarskribent Erik Vikström.

Frågan om samernas rättigheter, bland annat tillgången till mark, jakt och fiske, vållar ofta debatt. Samernas ställning är också en viktig fråga för alla svenskar.

Nyligen publicerades en ledartext i liberala Vestmanlands Läns Tidning skriven av Kajsa Dovstad där hon ifrågasatte varför samer har rättigheter som inte andra svenskar har (2/8). Det hade kunnat vara en intressant frågeställning, men Dovstads text kom i stället att bli ännu ett smärtsamt exempel på hur debatten om samernas rättigheter präglas av förenklingar, felaktigheter och okunskap.

Att texten innehöll bisarra påståenden som att ”Börje Salmings popularitet motbevisar tesen att andra svenskar inte skulle gilla samer” eller att ”det är inne att tycka att samerna är missgynnade” är illa nog. Men framför allt gav ledartexten uttryck för en anmärkningsvärd syn på samernas historia. Dovstad ville bland annat uppmärksamma läsaren på ”missförståndet att samer är ’ursprungsfolket här i Sverige’”.

Att samerna är ursprunglig befolkning i Sverige har påvisats av flera statliga utredningar, men Dovstad har uppenbarligen kommit till en annan slutsats än utredningarnas experter. Att riksdagen redan 1977 bekräftade samernas ställning som ursprungsfolk i Sverige är heller inget hon brydde sig om att nämna.

I en diskussion om samernas rättigheter är kunskap om samernas historia en förutsättning. Den spelar roll. Det är därtill rent sorgligt att en liberal ledarredaktion väljer att benämna den rasbiologiska forskningen som samerna utsattes för under 1900-talet för blott en ”mörk parentes”.

Visst hade det varit enklare att förhålla sig till om det bara rört sig om en "parentes". Det hade garanterat passat bättre in i Dovstads tes. Men förtrycket mot samerna, uppfattningen att samer är mindre värda, är ingen "parentes" i svensk historia. Det är en ordning som fick råda i flera hundra år. Samerna trängdes undan från sin mark, tvingades till assimilering, förvägrades sitt språk.

Förhoppningsvis handlar det om okunskap och en synnerligen olycklig publicering. För VLT:s ledarredaktion kan omöjligen vara likgiltig inför samernas historia och skälen för dagens lagstiftning.

Att samernas rättigheter ifrågasätts är varken nytt eller fel i sig. Självklart måste vi kunna diskutera den särlagstiftning som finns för samer. I takt med att samhället utvecklas måste frågor om till exempel rätten till jakt och fiske, villkoren för rennäringen eller vem som ska definieras som same kunna debatteras. I vissa fall kan det säkert finnas goda argument för lagändringar.

Men en sådan diskussion kan inte föras utifrån felaktiga påståenden. Att blunda för de orätter samerna utsatts för kan aldrig vara vägen framåt.

Mer läsning

Annons