Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KRÖNIKA: Jag vill att barnen ska gå i regnbågsskola

/
  • Kanske kan Västra skolan i Falun bli den första hbtq-certifierade skolan i Dalarna?

Jag är som nog många av er redan förstått ett stort fan av lärare överlag. Jag är en alla som haft förmånen att under min skolgång ha fantastiska lärare som utmanat mig och hjälpt mig att växa. Det är sånt som bra lärare gör varje dag, hela sitt yrkesliv. Lärare gör skillnad. Deras förhållningssätt spelar roll.

Annons

Därför blir jag upprörd när jag hör historier som resulterar i att trycka ner elever, snarare än att lyfta dem.

Ett sådant exempel är när min vän berättar att när hennes lärare inledde lektionen om homosexualitet med orden "om min son skulle vara homosexuell skulle jag bli besviken". Det där anser jag vara ett tecken på bristande ledarskap i klassrummet. Skolan kan spela en avgörande roll för att bekräfta alla unga, inkluderat dem som inte är heterosexuella.

Men skolan är inte skonad från trakasserier, många homo- och bisexuella och transpersoner känner sig otrygga eller blir mobbade eller trakasserade i skolan. Att en lärare bidrar till att spä på detta är förkastligt och går dessutom mot de likabehandlingsplan som skolan har krav på att hålla sig med.

Exemplet ovan är daterat. Men något säger mig att risken finns att många möter samma attityder i sin skolvardag idag.

Skolan bör bli bättre på arbetet med att förebygga kränkande behandling. En skola i Luleå har som första skola i Sverige hbtq-certifierat sin verksamhet. Samtliga i personalen, allt från vaktmästare, de som jobbar i köket och pedagoger har utbildats hur man kan arbeta normkritiskt för att förbättra arbetsmiljön för både studenter och personal.

Jag skulle kunna flytta till Norrland för mindre!

Det borde vara en självklarhet för alla elever att kunna få fokusera helt på sin skolgång utan att någon ser ner på dem alldeles oavsett religion, etnicitet, funktionsnedsättning eller sexualitet.

Över Sverige finns det ett antal publika verksamheter som beslutat sig för att kunna bemöta alla respektfullt. Det handlar om vårdcentraler, familjerådgivningar, ungdomsmottagningar och lasarett.

De som jobbar i offentlig sektor har i uppdrag att göra livet bättre och lättare och enklare för invånarna. Då är det viktigt att kunna erbjuda alla ett likvärdigt bemötande och service. I dag brister det på många håll.

I Dalarna finns varken någon hbtq-certifierad skola, vårdcentral eller ungdomsmottagning. Att gå i bräschen för detta skulle vara bra ur konkurrenssynpunkt.

Alldeles oavsett mina barns sexuella preferenser skulle jag vilja att de gick i en skola eller till ett BVC där de mötte människor som inte utgår från normer utan bemöter varje individ just som den människa hon här.

Så: biblioteket, gymmet, öppna förskolan, vårdcentralen och lasarettet, när kommer dagen då ni flaggar regnbågsflagg?

Den dagen välkomnar ni alla.

Mer läsning

Annons