Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KRÖNIKA: Så skapas den gröna evolutionen

/

Förut jobbade jag med att koppla ihop människor och idéer med syfte att åstadkomma en mer hållbar utveckling av den här planeten. Klimat skulle sammanföras ihop med entreprenörskap. Mitt hjärta bankar fortfarande starkt för dessa frågor.

Annons

Därför blev jag glad när jag för några veckor sedan träffade "upphandlingsnörden", civilminister Ardalan Shekarabi (S) och fick höra berätta om sina tankar om en uppdaterad upphandling.

Även om jag inte håller med om alla inskränkningar Shekarabi vill införa i offentlig upphandling, stöder jag överens när det kommer till vikten av innovationsperspektivet.

Många av de lösningar som kan bidra till att rädda planeten finns inte än. Men någon kan uppfinna dem. Vi måste öppna för kreativitet och (gröna) innovationer! Ett politiskt experiment som Shekarabi ska testa är en uppgradering av offentliga sektorns inköp.

I ett läge där en tredjedel av alla offentliga utgifter upphandlas, 600-800 miljarder kronor eller motsvarande en femtedel av BNP, finns stora möjligheter att skapa förutsättningar för utveckling och uppfinningar.

Om bara fem procent av dessa pengar skulle fungera innovationsdrivande, skulle de överstiga summan för den offentligt finansierade forskningen. På så sätt skulle förnyelsetakten kunna eskaleras, och det rejält.

För att offentliga inköp ska bli innovationsdrivande måste beställningar av existerande produkter ersättas med beställningar av lösningar på uppradade problem.

Ett exempel som innovationsprofessorn Charles Edquist brukar anföra är att man bör beställa en decibelnivå i stället för ett bullerplank eller tystare asfalt. Så kan man stötta företag som både förstår, och också potentiellt överträffar, förväntningarna hos beställarna.

Vi måste få marknadsekonomins kraft att verka för teknisk utveckling som i sin tur kommer att leda till en mer hållbar ekonomi.

Det här är generellt sett ett bra sätt att styra. Det visar på kreativitet, utan att peta för mycket i detaljerna. Detaljstyrning kan bli kontraproduktiv - planerar vi för mycket finns risk för bakslag - och försvåra för de som ska leverera de varor och tjänster som efterfrågas.

Med det här arbetssättet kan det privata och det offentliga ta gemensamma kliv för att minska miljöproblemen. De kan bara klara det tillsammans, ingen sitter i dag ensam på lösningarna på våra gemensamma utmaningar.

Innovationsbaserad ekonomisk tillväxt skulle dessutom kunna innebära större inkomster, mer högkvalitativa jobb samt förbättrad hälsa och livskvalitet för Sverige.

Det är så en slipsten ska dras.

Mer läsning

Annons