Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kunskap, trygghet och jämlikhet

/

Annons

En gång i tiden var Sverige ett slutet land. Nu kan man med en läsplatta plötsligt ha all kunskap i knät. Vi ska se till att den frihet öppenheten skapar kan delas av alla.

Ungefär så sa Socialdemokraternas Stefan Löfven i går i sitt anförande vid riksdagens partiledardebatt, den första någonsin för Löfven. Han talade om ”det svenska löftet”, ett för mig nytt begrepp, som på Löfvens sedvanliga manér punktade upp

1. Kunskap. Sverige kan aldrig bli störst, men Sverige kan bli bäst. Kunskapen måste då nå alla.

2. Trygghet. Alla har rätt till jobb, bostad och skydd vid sjukdom och ålderdom i ett ekologiskt hållbart land.

3. Jämlikhet. I Sverige ska alla få en chans. Vare sig kön, hudfärg, kroppsfunktioner eller vad föräldrar tjänar, ska få begränsa individen.

Löfven betonar, att ”det svenska löftet” ska förverkligas genom samarbete, och inte genom konfrontation.

Han påpekar att han hela valrörelsen talat om att det inte bara finns ett alternativ. Löfven betonar alla partiers ansvar att hantera valresultatet, och han fick till det väldigt bra även retoriskt när han konstaterade att de borgerliga samtidigt säger att: ”jag ingenting säger, att det jag säger är farligt, och att det inte går att genomföra. Det går inte ihop., sa Löfven.”

Löfven klargör vikten av en energiöverenskommelse som långsiktigt ger industri och hushåll tillgång till konkurrenskraftiga priser, och han säger: I välfärden är OK att göra val. Men vi ska inte behöva välja mellan goda val och dåliga val. Alla skolor och vårdcentraler ska hålla god kvalité.

Till sist gick Löfven hårt åt SD. På 90-talet fanns hakkorsen kvar i SD:s demonstrationer, säger han. Och samma människosyn är kvar nu. – Jag är statsminister för hela Sverige. Du, Åkesson pekar ut muslimer – mina vänner – som ett hot mot oss alla.

Till den som röstade på SD sa Löfven: jag ser dig, jag hör dig. Du är inte nöjd med samhället. Men SD är inte lösningen. Vi måste hålla ihop välfärden i stället för att peka ut syndabockar.

En stark debattdebut.

Mer läsning

Annons