Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnornas planet

Annons
Alla gör det. Göran Persson och Lars Leijonborg, Lars Ohly och Peter Eriksson. Och Maud Olofsson. Alla partiledare utom Fredrik Reinfeldt och Göran Hägglund kallar sig feminister. Men det är bara ett epitet och fantasin i riksdagspartiernas jämställdhetsprogram sträcker sig sällan bortom "krafttag mot mäns våld mot kvinnor" och "lika lön". Ttrots att hela den politiska eliten är emot våld mot kvinnor, misshandlas 62 kvinnor varje dag. Trots att varenda partiledare talar sig varm för ökad jämställdhet på arbetsmarknaden tjänar kvinnor 82 kronor för varje hundralapp som männen tjänar.

Kanske är det svårt att förstå vad ett parti som bygger på en feministisk analys kan tillföra svensk politik. Jag tänker att Feministiskt Initiativ kanske kan bli som filmklassikern "Apornas planet", som får åskådaren att leva sig in i hur det skulle kunna vara att höra till en lägre stående art: Tre astronauter kraschlandar på en planet styrd av apor. De tas till fånga, placeras i bur och behandlas som vår tids apor. I slutet av filmen upptäcker astronauterna att det inte är en annan planet de landat på, utan att de i själva verket landat på Jorden. Tänk er att feminist-Göran och de andra partiledarna kraschlandar på en planet styrd av kvinnor. Att de tas till fånga, placeras i ett låglöneyrke och behandlas som vår tids kvinnor. Då skulle de kanske skriva en politisk plattform tillsammans med Birger Schlaug, Ingvar Carlsson och några unga killar, som skulle låta så här:

"Bilder av män som sexobjekt möter oss varje dag. Kvinnor utsätter dagligen män och pojkar för våld. Många ensamstående pappor lever under svår ekonomisk press. Handel med män pågår dagligen i Sverige och runt om i världen. Mansdominerade arbeten avlönas fortfarande lågt. Mycket av det arbete som män utför är fortfarande både osynligt och obetalt. Män gör största delen av hushållsarbetet och tar huvudansvaret för allt omsorgsarbete, såväl offentligt som privat. Män diskrimineras i yrkeslivet med motiveringen att de inte kan föda barn. Män får lägre pension än kvinnor. Män missgynnas i medicinsk forskning och i sjukvården. Äldre män behandlas illa. Män med funktionshinder diskrimineras. Mäns liv sätts på spel för att asylpolitiken saknar insikt och förståelse för mäns asylskäl.

Domstolar och rättsväsende frikänner kvinnor som gör sig skyldiga till övergrepp medan män och pojkar får sina liv förstörda. Mäns utrymme och möjlighet att göra sina röster hörda och bli tagna på allvar är sämre än kvinnors inom skola, yrkesliv, näringsliv, rättsväsende, kultur, medier och politik. Detta och mycket mer vill vi förändra." Och både filmen och riksdagsvalet skulle sluta lyckligt.

Mer läsning

Annons