Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lag och ordning

/

Annons
Israel ska börja utrymma Gaza i augusti. Innan dess växer kraven på att palestiniernas president Mahmoud Abbas ska sätta stopp för väpnade angrepp på israeler. Grupperna som utför dessa angrepp struntar dock i att Abbas, deras folkvalde president, ingått ett informellt eldupphör med Israel. Inte heller bryr de sig om att de själva lovat Abbas och varandra att "iaktta lugn".
Abbas fördömer våldet på ett sätt som Yassir Arafat aldrig gjorde. I Israels ögon framstår han dock som svag. Abbas har nu öppet vädjat till Israels premiärminister Ariel Sharon om eftergifter som kan ge honom starkare kort på hand därhemma. Sharon fortsätter dock att kräva att allt palestinskt våld först måste upphöra. De militanta palestinier som ständigt får Abbas att tappa ansiktet borde nog visa lite erkänsla mot sin president. Abbas har vägrat att tillmötesgå Israels krav på att han ska avväpna dem med våld. Försök i den vägen kan leda till ett palestinskt inbördeskrig, tror Abbas.
Abbas vill förmå de militanta grupperna att ombilda sig till politiska partier. Gruppernas väpnade medlemmar vill han inlemma i de palestinska säkerhetsstyrkorna. Dessa styrkor ska enligt Osloavtalet från 1993 upprätthålla lag och ordning och skydda Israels säkerhet. Om säkerhetsstyrkorna hade fungerat som det var tänkt borde de alltså ha ingripit mot just de grupper som Abbas nu vill inlemma i dem. Vissa militanta grupper, de så kallade al-Aqsa-brigaderna, är ett slags underavdelningar till Abbas egen Fatah-rörelse. Brigaderna har utfört många självmordsbombningar, ofta i samarbete med Hamas, men de har inget centralt styre och ingen enande ideologi.
Priset för de militanta gruppernas attacker betalas av alla i form av israelisk vedergällning. Men den palestinska myndighetens oförmåga att upprätthålla lag och ordning rör inte bara förhållandet till Israel. Många vanliga palestinier upplever att deras frihet beskärs av de väpnade gängen. Att vädja till rättsväsendet tjänar inte mycket till domare och advokater hindras allt oftare genom hot och misshandel från att fullgöra sina uppgifter. Utan rättssäkerhet måste alla lita till den egna familjen och klanen för sin trygghet.
Laglösheten tycks hela tiden förvärras. I mitten av juni sade premiärminister Ahmed Qureia att anställda i säkerhetstjänsterna låg bakom "hundratals" attacker mot andra palestinier. Qureia hotade med att regeringen skulle avgå om inte säkerheten förbättrades. Några dagar senare invaderades ett hus i Jeriko som Qureia ägde av dussintals beväpnade män. Inkräktarna sköt i luften och krävde att få anställning i säkerhetstjänsterna. Och i onsdags måste Qureia hastigt lämna ett flyktingläger på Västbanken, efter liknande maktdemonstrationer. Skott avlossades och en sprängladdning exploderade, men ingen skadades. Det var säkert inte meningen heller.

Mer läsning

Annons