Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lagens långa arm

Annons
"Ny brottslighet kräver nya polismetoder." Frasen har upprepats till leda av poliser, utredare, polischefer, riksdagsmän och ministrar. När Hans Holmér på 1970-talet föreslog att polisen skulle få bugga och provocera fram brott höll politikerna emot. Men frågan är om regering och riksdag förmår stå emot kanonaden av utspel från polisledningen. Ja frågan är om de ens vill bjuda motstånd?
"När en ny typ av kriminalitet inte låter sig bekämpas med konventionella metoder och våra verktyg inte räcker till blir vi frustrerade." Det skriver Sveriges fem högsta polischefer på DN-debatt i slutet av mars. Och krävde rätt att bugga, driva "under cover operationer", ökat skydd för infiltratörer och att poliser ska ges falska identiteter. När det uppdagades att enbart polisen i Stockholm betalar ut runt 1,2 miljoner per år till infiltratörer blev det ingen diskussion kring riskerna med verksamheten. Istället visade länspolischefen Carin Götblad åter prov på offensivt tänkande och förklarade att det är en nödvändig verksamhet för att komma åt brottsligheten.
Det är inget nytt att kriminella gör sina motdrag för att kringgå lagens ibland alltför korta arm och organiserar sig. Ligor som verkar över nationsgränserna har funnits lika länge som vi kunnat resa till andra länder. Det gäller inte minst narkotikan. Och visst behöver polisen andra verktyg än bara batonger och polisbilar. Men många av förslagen är inte förenliga med grundläggande rättsprinciper. Och frågan är om polisen överhuvudtaget ska ges ytterligare befogenheter innan de visat att de kan hålla sig inom fastlagda ramar.
Nyligen friade Hovrätten i Stockholm en kommissarie från grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott. Hovrätten riktar kritik mot polisledningen i Stockholm. Den kännetecknas av otydlig beslutsgång, djärva risktaganden och avsteg från regelverket. Kommissarien friades eftersom han bara följt det som var regel. Men polisledningen är som en gås och bara några dagar efter domen kräver den nya "verktyg".
Regering och riksdag har hittills varit tillmötesgående. I slutet av mars lade regeringen ett förslag om att överskottsinformation från avlyssning ska få användas mer brett. Tidigare har den fått igenom en utökning av telefonavlyssningen, en ny terroristlag, öppnat sjukhusregister för polisen med mera. Och en utredning kommer enligt medieuppgifter att föreslå att det ska bli lagligt att avlyssna telefoner i "preventivt syfte", alltså innan ett brott begåtts.
Det är dags att stoppa justitieminister Thomas Bodström som drivit fram åtskilliga av åtgärderna. Svenska folkets rättigheter naggas i kanten men de kommer även i fortsättningen att få svära ve och förbannelse över att inbrott i sommarstugor och bilar inte klaras upp.

Mer läsning

Annons