Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läget i landet

/

Annons
Rapport från bänk 59
Hur ser det ut i Sverige? Hur är läget i landet?
Efter Allianspartiernas möte i Bankeryd i slutet av augusti 2005 skrev jag på denna plats att två helt skilda tolkningar föreligger om vad som beslutats.
1. Version (s). Nedskärningar och elände förestår. De arbetslösa får betala mest.
2. Version (alliansen). Nu måste jobben sättas i fokus. Fler företagare, fler jobb, det skall löna sig att arbeta, att vara flitig.
Det var samma program men helt olika slutsatser.

Nu har det gått sju månader, mindre än ett halvår återstår till valdagen den 17 september, ännu har inte valhettan infunnit sig men den kommer säkert efter årets ovanligt kalla vinter. Hur ser det ut i landet? Hurdant är läget? Jag skall ta finansministerns beskrivning som bevis för hur det ser ut. Han Pär Nuder kör nämligen med dubbelt budskap, nog så intressant:
1. Det går mycket bra för Sverige, pengarna strömmar in i statskassan, vi har råd med mycket stora reformer, vi kan betala själva.
2. Det går mycket bra för Sverige, de reformer som oppositionen föreslår riskerar emellertid att helt rasera Sveriges ekonomi, deras förslag om skattesänkningar är ekonomiskt oansvariga.
Ja, ni hör ju, budskapen går inte ihop försåvitt inte finansministern tänker sig att man både skall höja utgifterna och sänka skatterna. (Det påminner mig om ett möte efter ett val för ganska länge sedan: Nu skulle man ta itu med att regera och det skulle bli en rad reformer som skulle betalas med en skattesänkning.)

Även valfläsk kostar som bekant och jag tycker, även om själva valfebern ännu inte infunnit sig, att det mest påtagliga hittills är att regeringspartierna går till val med två helt olika kassor:
1. Partikassan
2. Statskassan
Men är det mer reformer i just form av löften om mer till fler, betalade av allt färre som jobbar heltid, som Sverige behöver? Jag menar så här: Problemet i Sverige är inte de arbetslösa. Det är att vi har för få jobb, för få företagare. Vi behöver fler skattebetalare, som och det gäller inte den som på grund av sjukdom, ålder eller någon annan orsak inte längre kan jobba klarar sin egen försörjning. Och det är här utvecklingen i Sverige är på väg i helt fel riktning.

Jag tror att fler skulle vilja jobba, jobba heltid, hårt och länge, för att tjäna mer, göra mer. Men det finns ju hinder på hinder för detta, någon gång kanske att det till och med är som så att det inte lönar sig. Men mycket oftare är anledningen att man inte får ihop livsmönstret: vården av barnen och kärestan, släkten, grannarna, vännerna. Man skulle vilja göra något annat men då förlorar man tryggheten.
Jag hörde Göran Persson medge att hans regeringen kanske inte är världens bästa, det var ju klädsamt. Problemet, som jag ser det, är att den inte vet åt vilket håll den borde gå.

Mer läsning

Annons