Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lagt kort ligger inte

/
  • Partiledarna för regeringspartierna och alliansen presenterar decemberöverenskommelsen.

Det var många som andades ut när regeringen och alliansen på lördagen kallade till presskonferens för att meddela att det inte blir något extraval.

Annons

Det skulle naturligtvis vara lätt att häckla statsminister Löfven för att hans ord inte tycks väga så tungt när det verkligen gäller, eller för att han var lite för snar att avisera extraval. Samtidigt så hedrar det honom att han inte låtit personlig prestige stå i vägen för den överenskommelse han nu lyckats få till stånd med allianspartierna. Å andra sidan finns naturligtvis anledning att misstänka att Löfven aldrig planerat att det skulle gå så långt som till extraval. Spekulationerna om att det ska ha varit ett hot i likhet med strejkhot i fackliga förhandlingar ligger nog nära sanningen. I sådana fall måste vi ändå ge Löfven detta: hotet fungerade.

Det fanns egentligen bara två partier som hade kunnat vara betjänta av ett extraval. Sverigedemokraterna, vars stöd ökat kraftigt sedan valet, och Centerpartiet – det enda partiet som har ekonomi för att genomföra ett extraval utan att gräva alldeles för djupa hål i partikassan. Dessutom hade Centerpartiet genom ett extraval troligen stärkt sin position i alliansen.

I valrörelsen talades mycket om ansvar, och den överenskommelse som presenterades under lördagens presskonferens är äntligen ett konkret bevis för att det finns en tydlig ambition hos partierna att faktiskt ta ansvar i praktiken och inte bara överanvända ordet. Ett extraval hade troligen inte gett något annat resultat än ungefär det vi redan har - en minoritetsregering med stora svårigheter att få igenom sin budget, inte minst efter Sverigedemokraternas löfte att fälla varje regering som i praktiken inte för SD-politik. Och detta är det allra mest glädjande med denna decemberöverenskommelse, att den tydligt visar att vare sig regeringen eller alliansen är beredda att släppa fram eller samarbeta med SD.

Samtidigt är det, som Jan Björklund också påpekade, viktigt att det finns en stark opposition som inte endast består av missnöjespartier, varför det känns betryggande att överenskommelsen inte innebar något regeringssamarbete över blockgränserna om än förhandlingar i frågor som rör försvaret, energipolitiken och pensionerna.

SD å sin sida svarar på beskedet med att lämna in en misstroendeförklaring mot statsministern. Något som inte kommer att ha någon avgörande betydelse, endast ta tid av riksdagen då den demokratiska proceduren ska ha sin gång. I jämförelse med att dra i gång en valapparat är det verkligen ingenting av yvas över.

Mer läsning

Annons