Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lämnar KD alliansen nu?

/

Ebba Busch Thor står nu ensam kvar som kandidat till partiledarposten i Kristdemokraterna. Det stod klart då Jakob Forssmed på onsdagseftermiddagen meddelade att han drar tillbaka sin kandidatur.

Annons

– Stödet är inte tillräckligt starkt. Då vill jag bespara partiet en tid av osäkerhet och spekulationer och att partiet riskerar att dras isär, säger Forssmed till Dagens Nyheter.

Det är synd. Dels för att intern ideologisk debatt är alltför sällsynt i partier. Dels för att Jakob Forssmed, betraktat med våra liberala glasögon, är en bättre kandidat än den värdekonservativa Ebba Busch Thor.

Vad innebär det då att Busch Thor tar över ordförandeklubban i KD? Ja det återstår förstås att se. En partiledare förändrar inte ensam ett parti i grunden, men mest sannolikt är förstås att KD tar ett par kliv åt höger. Allt annat vore förvånande.

Det blir också intressant att följa vad denna nya riktning för KD kommer att innebära för allianssamarbetet. Dels kommer partier med mer socialliberala åsikter få det svårare att komma överens med KD om partiet går för långt till höger. Dels är frågan om KD vill stanna kvar i Alliansen i allra högsta grad relevant. Busch Thor har upprepade gånger yttrat sig kritiskt om samarbetet inom Alliansen. Hon skrev till exempel i en debattartikel i Aftonbladet: "Alliansens framgångsrecept får en alltmer besk eftersmak som riskerar att skapa motvilja mot hela konceptet."

I samma artikel skriver hon också att Alliansen riskerar att bli "Kristdemokraternas grav."

I det bästa tänkbara scenariot kan valet av Ebba Busch Thor skaka liv i det kristdemokratiska liket och locka tillbaka en del av de konservativa väljare som i det senaste valet gick från Moderaterna till Sverigedemokraterna. Förhoppningsvis kommer detta i så fall inte att ske genom en anpassning till SD:s politik, utan snarare genom att visa hur en anständig och modern konservatism ser ut.

Jag är långt ifrån övertygad om att det är ett troligt scenario. Men det skadar väl inte att få drömma önskedrömmar någon gång emellanåt.

Mer läsning

Annons