Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landet måste styras!

Annons
Förra lördagen intervjuades Junilistans partiledare Nils Lundgren i Ekots lördagsintervju. Det är en utmärkt programform: det finns tid till både bredd och fördjupning, men även för fördunklingsgrepp. Efter framstår följande som klart:
1. Junilistan kommer att ställa upp i riksdagsvalet 2006, troligen under namnet septemberlistan.
2. På septemberlistan kommer att finnas socialdemokrater och andra som vill ha en plats i riksdagen; alla ställningstaganden som är kontroversiella skjuts till efter valdagen.
3. Septemberlistan kommer därför inte att före valdagen ta ställning för om en regering som nu skall ledas av Göran Persson (s) eller av exempelvis Fredrik Reinfeldt (m). För det skulle omöjliggöra att partiet blir invalt i riksdagen.

Men då, säger väl någon, är det ju som att köpa grisen i säcken. Svaret är att det är just det som är tanken. Röstmaximering genom oklarhet i regeringsfrågan. Det är måhända provocerande att uttrycka sig så, men det är sant. Den partibildning som Nils Lundgren skapat bygger sin existens på att kunna locka både socialdemokrater och olika liberaler att noga skilja från folkpartister, det finns ju många fler liberaler än folkpartister i vårt land, tack och lov genom att inte ta ställning i de mest avgörande höger/vänsterfrågorna.

Det är möjligt att EU-frågorna 2006 blir den stora valfrågan. Exempelvis kommer ju Sverige inte, alldeles oavsett vad som sägs från folkomröstningsförespråkarna nu, att ha sagt sista ordet om det i praktiken redan döda EU-fördraget före valdagen den 17 september nästa år. Men jag tror att den helt avgörande frågan i valrörelsen 2006 blir en annan: Vem skall styra Sverige? Och hur?
På den punkten är jag helt enig med Göran Persson. Vi måste diskutera alla de viktiga politikområdena. Vi måste få, säger jag, en politik som stimulerar de välståndsbildande krafterna. Annars blir vi stillastående och går i praktiken bakåt jämfört med alla andra länder som går framåt.

De konkreta svaren på vad man vill göra utgår i praktiken alltid från partiernas ideologi eller möjligen intresseförankring. Vad septemberlistan tycker i regeringsfrågan kommer att förbli hemligt valrörelsen igenom. Vill väljarna ha det så? Jag tror inte det.
Jag tror att huvuddelen, ja, bortåt 100 procent av väljarna vill att Sverige skall styras på ett sätt som man känner till i förväg. Att de säger samma sak efter valdagen som före. Visst är miljöpartiet och vänsterpartiet lite oense ibland med regeringspartiet, men på det hela taget vet väljarna vad som skall hända. På samma sätt är det ingen som svävar i tvivelsmål om att de fyra oppositionspartierna kommer att kunna skriva sig samman. Ty Sverige måste ju styras. Erfarenheten säger mig att det sker bäst utan politiska lycksökare.

Mer läsning

Annons